Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
34 komentara

Našli ostatke hibridne curice: Mama joj je bila neandertalka

Kost iz spilje u Sibiru otkrila je da je djevojka stara 13 godina imala majku neandertalku i oca denisovca, što je dokaz križanja između ovih najbližih izumrlih rođaka modernih ljudi

Foto: Oxford/Max Planck
34 komentara

U sibirskoj spilji znanstvenici su pronašli komadić kosti tinejdžerke koja je živjela prije otprilike 50.000 godina, koji još jednom iz temelja mijenja naše shvaćanje ljudske evolucije. 

Ova je djevojčica bila pravi hibrid i to između oca denisovca i majke neandertalke, otkrila je nova studija koja je objavljena u časopisu Nature

Neandertalci i denisovci najbliži su izmrli rođaci modernih ljudi, ali su se genetski razdvojili prije gotovo 400.000 godina. No, ovaj fragmet kosti dokaz je da su znali imati prilično bliske odnose. 

- Iz ranijih smo studija znali da su neandertalci i denisovci morali ponekad imati djece, ali nikad nisam mislila da ćemo imati toliko sreće i pronaći potomka ovih skupina - rekla je Viviane Slon sa Instituta Max Planck

Foto: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology Kosti su našli u spilji na gorju Altaj

Kost koja je pripadala djevojci staroj oko 13 godina pronašli su 2012. godine u spilji u Sibiru gdje su ranije otkrili i druge kosti denisovaca i neandertalaca. DNK analiza pokazala je kako je ona bila prvi potomak između neandertalke i denisovca.

Ono što ovo otkriće pokazuje je i kako je križanja među vrstama bilo puno. Christ Stringer iz Prirodoslovnog muzeja za Independent je rekao kako otkriće hibrida među slabom fosilnom dokumentacijom pokazuje da to nije bio rijedak fenomen. 

Foto: Dr. Bence Viola

Detaljnija DNK analiza pokazala je i kako je otac djevojčice, denisovac, imao barem jednog pretka neandertalca u obiteljskom stablu što ukazuje da je tog križanja bilo i ranije u povijesti.

Prije 50.000 godina ove su se dvije vrste susretale iako su živjele na različitim dijelovima Euroazije, neandertalci na zapadu, a denisovci na istoku. 

- Možda nisu imali puno prilika da se susretnu, ali kad su se našli, često su se parili - puno češće nego smo to ranije znali - rekao je profesor Svante Paabo za Independent.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message