Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Ne uče strane jezike, ali znaju kako će raditi bacač plamena

Ekscentrični milijarder i poduzetnik Elon Musk osnovao je tajnu školu Ad Astra (u prijevodu: Do zvijezda) i smjestio je u prostorije svoje svemirske kompanije SpaceX

Foto: Airbus/Pixsell
7 komentara

Elon Musk još je 2014. godine ispisao svojih pet sinova iz škole za nadarenu djecu i pokrenuo tajnu školu Ad Astra. Prostorije škole smjestio je u fantastičnom okruženju tvrtke SpaceX, kompanije specijalizirane za svemirske letove, koja je osim na svemirska putovanja orijentirana na kolonizaciju Marsa. 

No osim toga da postoji, o školi se nije znalo mnogo. 

Tek je ovih dana otkriveno što u toj školi uče djeca. U školi koju pohađa 31 dijete uzrasta od 7 do 14 godina nema ocjena, fiksnog kurikuluma, djeca rade u malim grupama i imaju izbor - ne moraju pohađati nastavu iz predmeta koji im se ne sviđaju, što se uglavnom odnosi na glazbene i jezične predmete i sport.

Strani jezici navodno nisu važni jer će u bližoj budućnosti - smatra Musk - softveri za prevođenje učiniti učenje stranih jezika zastarjelim.

Na nastavi je naglasak na matematici, znanosti, inženjeringu - ali i etici. Prema Muskovim uputama, djeca su angažirana na praktičnim projektima koji uključuju robotiku, bacače plamena, nuklearnu politiku, kod djece se razvija kritičko promišljanje tako da se pred njih stavljaju konkretni problemi. 

Fokus na razvoju kritičkog načina razmišljanja

- Evo primjera za vrste zadataka koje sam čuo u Ad Astri, a koje bi se moglo primijeniti u programu o moralu i etici. Zamislite mali grad na jezeru, u kojem većina radi u jednoj tvornici, ali ta tvornica zagađuje jezero i ubija čitav život u njemu. Što učiniti u takvom slučaju? Zatvaranje tvornice znači da svi ostaju bez posla, ali s druge strane, nastavak rada tvornice rezultirat će uništavanjem jezera. Ova vrsta razgovora/igranja omogućava djeci da svijet sagledavaju na kritički način - objasnio je za Huffington Post Peter Diamandis, predsjednik Fondacije X-Prize koji je nedavno obišao tvornicu. 

- Nema ocjena. Umjesto da školu koncipiramo kao proizvodnu traku, puno je smislenije prilagoditi obrazovanje sposobnostima i interesima djece - objasnio je Musk u intervjuu za Beijing Television 2015. godine.

No nakon tog intervjua, Musk nije javno govorio o školi, a škola nema internetsku stranicu, broj telefona niti administrativni odjel. Većina polaznika su djeca zaposlenika koja su prošla testiranje, a mnogi koji su pokušali djecu upisati u školu nisu uspjeli. 

- Počeli smo s osmero djece u vrlo maloj konferencijskoj sali s prozirnim pregradama. Inženjeri su stalno dolazili i provjeravali kako im ide, objasnio je ravnatelj škole Joshua Dahn. Od osmero učenika, pet su bili Muskovi sinovi. Kada je od osmero djece u razredu petero iz iste obitelji, postane malo čudno. Ako ovih pet otiđe na odmor, vama ostane troje troje učenika - prenosi Ars Technica

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message