Obavijesti

Tech

Komentari 12

Ne, umjetna inteligencija nije kao Skynet, ali je tu oko nas. Ovako nam olakšava živote

Ne, umjetna inteligencija nije kao Skynet, ali je tu oko nas. Ovako nam olakšava živote

Umjetna inteligencija uz nas je od buđenja do spavanja, a da tome ni ne razmišljamo. Od preporuke jutarnje glazbe, izbora najbolje rute do posla, plaćanja parkinga pa do naručivanja hrane

VIDEO

Mnogima je prva pomisao uz umjetnu inteligenciju vezana za robote, često opake, koji žele nauditi čovječanstvu ili nas porobiti kako bi zagospodarili svijetom. 

Stvarnost je ipak puno drugačija i umjetna inteligencija je već jako dugo dio naše svakodnevice i ta tehnologija pojednostavljuje ili poboljšava brojne procese koji nas okružuju i osnovi omogućava da obavimo više u puno kraćem vremenu. Prati je i snažan razvoj i predviđa se da će u sljedećih 30-ak godina toliko oblikovati svijet da će utjecati i kako će se raspodijeliti svjetska moć.

No činjenica je da 72 posto Hrvata smatra da utjecaj umjetne inteligencije ovisi o tome tko je primjenjuje, a 44% je zabrinuto jer nad njom nema kontrolu. A 28 posto ispitanika u istraživanju o umjetnoj inteligenciji misli da je opasnost. 

Za neke od tih podataka vjerojatno je zaslužna činjenica da mnogi ne znaju kako ona utječe na brojne aspekte naših života i na stvari o kojima uopće ni ne razmišljamo, poput rampi koje se same podižu kad im se približimo na izlasku iz garaže. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U nastavku donosimo samo dio primjera proizvoda i tehnologija koji rade uz pomoć umjetne inteligencije.

Hrvati i umjetna inteligencija: Ona olakšava svakodnevni život za čak 67% hrvatskih građana
Hrvati i umjetna inteligencija: Ona olakšava svakodnevni život  za čak 67% hrvatskih građana

Pametni telefoni

Pametni telefoni su vjerojatno najjasniji primjer interakcije s umjetnom inteligencijom, a da o tome ni ne razmišljamo. Pametni asistenti u uređajima (Bixby, Siri, Google, Celia...) omogućuju nam da diktiramo poruke, postavimo alarme, pretražujemo internet, upravljamo povezanim uređajima u kući, prepoznaju i nijanse govora,a s količinom podataka i znanja približavaju se nama po govoru. Tu su kamere koje znaju prepoznati psa ili jesensko lišće...

Netflix / YouTube / glazbeni i video streaming servisi

Netflix zna što i kada i kako volimo gledati i zato su došli do 200 milijuna korisnika. Njihov alat za preporuke jedan je od najboljih na svijetu, ali umjetnu inteligenciju koriste i kako bi prilagodili vizuale svakog filma, pa istaknuli određene boje, glumce i to sve na temelju onog što ste gledali. Mogu predviđati tehničke potrebe diljem svijeta pa bliže pretplatnicima donijeti sadržaj kako bi kvaliteta streama bila što bolja. Jednako tako Spotify koristi umjetnu inteligenciju za svoje preporuke raznih lista i glazbenika koji će vam se svidjeti prema onome što slušate.

Autopilot u avionima

Prema istraživanju iz 2015. godine, piloti Boeinga 777 provedu samo 7 minuta u manualnom letu (slijetanje i polijetanje), a sve ostalo odrađuje AI i autopilot. Isto tako, brojne tvrtke rade na razvoju autonomnih zrakoplova, što bi donijelo uštede, a imamo i niz kompanija diljem svijeta koje su već predstavile svoja rješenja za leteće taksije koji bi letjeli autonomno.

Navigacija, ride-sharing i aplikacije za dostavu hrane

Izračun optimalne rute s obzirom na trenutni promet, nesreće, radove na cesti i brojne druge faktore. Iza toga stoji umjetna inteligencija kao i kod predviđanja koliko je vremena potrebno od točke A do točke B, ažuriranja i praćenja u realnom vremenu, korekcije cijena i slično s raznim servisima za dostavu hrane koji nam omogućuju da znamo da će nam jelo stići za 23 minute s obzirom na gužvu i promet.

Društvene mreže

Sadržaj koji se pojavljuje na feedu svakog korisnika drugačiji je i personaliziran, za što je zaslužan AI. Ali umjetna inteligencija bori se i protiv rasističkog i drugog nepoželjnog sadržaja na Twitteru, a recimo na Instagramu se koristi kako bi bolje ciljali oglašavanje i eliminirali uvredljive komentare.

Google Search i web pretraživanje

Rezultati na tražilici, oglasi i automatsko popunjavanje pojmova rezultat su velikog rada AI-a u pozadini. Tražilice se danas u velikoj mjeri oslanjaju na umjetnu inteligenciju kako bi poboljšali algoritme za rangiranje sadržaja, a ona je tu i da pronađe i kazni one stranice koje koriste nepoštene ili upitne prakse u pozadini u pokušaju da se probiju.

Online igre

Umjetna inteligencija već je godinama dio igara kao sustav koji određuje kako će se ponašati likovi kojima ne upravljamo, ali AI procesi određuju i kako će izgledati cijeli svjetovi, kao što je to slučaj s igrom No Man's Sky u kojoj se planeti puni života generiraju pred nama.

65% djece koja tek kreću u osnovnu školu na kraju će raditi poslove koji još ni ne postoje
65% djece koja tek kreću u osnovnu školu na kraju će raditi poslove koji još ni ne postoje

Parna postaja

Philips je nedavno lansirao parnu postaju s ugrađenom umjetnom inteligencijom koja prepoznaje tkaninu po kojoj se glača i sukladno tome snižava ili povisuje temperaturu glačala i količinu pare.

PhotoMath

Globalno poznata domaća aplikacija na temelju tehnologije umjetne inteligencije skenira matematičke zadatke te korisnicima pruža detaljna pojašnjenja kako bi shvatili temeljne pojmove.

Autonomna vožnja

Automobili budućnosti imat će opciju da voze sami, bez upravljanja od strane vozača. Mnoge automobilske kompanije već su krenule u ovom smjeru. Tesla, Nvidia, Google, Mercedes, Audi.. samo su neki od divova koji rade na korištenju dubokog učenja kako bi automobili znali vidjeti i razmišljati o svijetu oko sebe i potom se kretati bez ikakve aktivnosti ljudi. To će biti povezano i sa prometom budućnosti u kojem će umjetna inteligencija i povezani prometni sustavi morati komunicirati i sa vozilima.

SPAM filteri

Kako nam mail sandučiće ne bi zatrpali nigerijski prinčevi i čudotvorni lijekovi, umjetna inteligencija konstantno uči i filtrira poruke koje stavlja u SPAM folder. Googleov mail AI postiže sve bolje rezultate, a iz kompanije ističu kako se zahvaljujući tehnologiji u našim sandučićima nalazi samo 0,1 % SPAM mailova.

Umjetna inteligencija - pametni skladatelj

Osim što nam preporučuje omiljenu glazbu na temelju podataka koje prikuplja o nama, umjetna inteligencija glazbu čak može i stvarati. Prošle je godine primjerice Huaweijev AI završio Schubertovu Osmu simfoniju nakon dva stoljeća.

AI liječnik

U budućnosti se očekuje značajnija primjena umjetne inteligencije u zdravstvu. Google već radi na raznim rješenjima, od automatskog zapisivanja povijesti bolesti i terapije, do ubacivanja nanobota u krvotok ljudi koji bi pratili njihovo zdravstveno stanje.

Chatbotovi 

Prepoznaju ključne riječi i fraze kako bi korisniku pružili pomoć i odgovorili na neka standardna pitanja. Cilj je da ta konverzacija teče i djeluje tako da niste sigurni jeste li razgovarali s čovjekom ili robotom. Postaju sve bolji, a jedan od onih koje smo mogli vidjeti u Hrvatskoj u posljednje vrijeme je Andrija koji je pokrenut u vrijeme korona krize, a tvrtka Mindsmiths koja je radila na njemu, nedavno je predstavila i Megi, digitalnu asistenticu koja pomaže pratiti tlak.

'Umjetna inteligencija utječe na milijune života, treba osigurati i da ne krši ljudska prava'
'Umjetna inteligencija utječe na milijune života, treba osigurati i da ne krši ljudska prava'

Oni su dio Cro AI udruge koja je nedavno u Hrvatskoj pokrenula Elements of AI tečaj koji ljude uvodi u osnove umjetne inteligencije i namijenjen je svakome, bez obzira na prethodna znanja. Dizajniran je da bude pristupačan, a kako su nam rekli pokretači tečaja, do ponedjeljka ga je upisalo više od 16.500 ljudi, a 1000 ga je završilo.

Dosad se i preko 60 kompanija u Hrvatskoj uključilo u AI Challenge.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle