Obavijesti

Tech

Komentari 0

'Nećemo uzeti novac za knjige, ugrozit će nam dječji doplatak'

'Nećemo uzeti novac za knjige, ugrozit će nam dječji doplatak'

Gradske vlasti u Bjelovaru objavile su da će roditeljima za udžbenike davati po 300 kn, ali da će ih uplaćivati na žiroračun. No to Porezna računa kao prihod, roditelji su se pobunili, a Grad povukao odluku

VIDEO

Društvene mreže su se pregrijale najavom kako će Grad Bjelovar novac za subvenciju školskih knjiga u iznosu od 300 kuna vraćati na žiroračun. Uostalom, ta je vijest nekoliko sati kasnije dobila i potvrdu na službenim stranicama Grada. 
- Ako mi vrate 900 kuna na žiroračun, bojim se da ću iduće godine izgubiti pravo na dječji dodatak za troje djece jer ću s 900 kuna "ući" u viši platni razred - kazao nam je sugovornik, roditelj školaraca iz Bjelovara.

'Čekamo pojašnjenje Porezne'

Stoga najvjerojatnije neće tražiti povrat novca jer kroz godinu za troje djece dobije više novca kroz dječji doplatak. 
No, to ne bi bilo ništa čudno da se na sjednici Gradskog vijeća održanoj 10. lipnja nije donijela odluka na prijedlog gradonačelnika Daria Hrebaka da će se novac od 300 kuna po djetetu za kupnju knjiga i pribora vratiti na tekući račun roditelja. 
U poduljem odgovoru iz Gradske uprave, na koji smo čekali dva dana, navodi se kako su kontaktirali druge gradove i Poreznu upravu, te da se navedena uplata na žiroračun ne smatra drugim dohotkom. No, obzirom na negodovanje građana i nejasnoće, odluka o vrsti računa na koji će se upatiti novac se povlači. 
- Dok se ne dobije službeni odgovor iz Porezne uprave o mogućnosti isplate na obje vrste računa (žiro i tekući), odluka se povlači - stoji između ostalog u odgovoru, gdje se navodi da je pogreškom u obrazloženju odluke GV navedeno da isplate idu na tekući račun.
Kako se Bjelovarčani vole uspoređivati s podravskom metropolom, Koprivnicom, dobili smo podatak da su tamo izdašnije ruke kod kupnje knjiga i radnih bilježnica. 

U Koprivnici ide i puni iznos

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovisi o imovinskom cenzusu roditelja. Oni s najvećim prihodom imaju pravo na povrat od 10 posto u vrijednosti odžbenika, dok se za prvašiće novac vraća u punom iznosu - kazao je gradonačelnik Koprivnice, Michael Jakšić.
Novac će roditeljima, pri čemu oni s prosječnom plaćom i dvoje djece mogu računati na povrat u punom iznosu, sjesti na tekući račun. I u Gradu Đurđevcu, pojasnio je tamošnji prvi čovjek Hrvoje Janči, povrat ide na tekući račun. Slično je i u ostalim sredinama koje smo kontaktirali. 
U petak su vijećnici GO SDP-a Bjelovara prozvali gradsku vlast za bahatost i šlamperaj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto