Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Ne dajte da vas tehnologija zatupi, postanite specijalac

Od 'buljenja' u ekrane slabe nam refleksi i postajemo sporiji, ali jednostavnom vježbom možemo zadržati mozak u formi kao tajni agent Jason Bourne

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
4 komentara

Ako vam se ikad dogodilo da se osjećate kao da ste se teleportirali na neko mjesto na putu do njega ili ste se  umalo zabili u stup ili još gore, poginuli prelazeći cestu gledajući u mobitel, vrijeme je za malu mentalnu vježbu koju koriste specijalci.

Čovjek danas prosječno provodi tri sata na pametnom telefonu od čega 90 posto vremena otpada na aplikacije. Dodajmo tome računala kod kuće i na poslu i jasno je da su nam ekrani postali jedino što vidimo.  Što je s našom okolinom u kojoj još postojimo?

Percepcija prostora, detalja, brzina reagiranja, evolucijski mehanizmi opstanka polako, ali sigurno hrđaju. Jednostavnom vježbom možemo zadržat mozak u formi kao i tajni agent Jason Bourne.

Sustav učenja nazvan OODA Loop osmislio je pilot borbenih zrakoplova i vojni strateg John Boyd , a njegovu primjenu u popularnoj je kulturi najbolje pokazao supertajni agent u vječnom bijegu, Jason Bourne .

Radi se o metodi 'situacijske osviještenosti' koja je smrtnicima prava mala mentalna vježba, no treneri mentalnih vještina sa stranice Art of Manliness tvrde da kroz redovno prakticiranje zadataka skrivenih u OODA akronimu s vremenom možemo izoštriti osjetila do razine 'specijalca'.

1. O kao Observe - Promatraj

Jedan je od najvažnijih zadataka - dignite glavu kada ulazite u novu prostoriju i probajte pobrojati neke njene elemente, npr. broj ljudi u kafiću.

2. O kao Orient ili Orijentiraj se

Odnosi se na ono što trebamo tražiti i kako to pretvoriti u korisnu informaciju. U slučaju kafića, broj vrata koja bi mogla voditi iz glavne prostorije.

3. D kao Decide ili Odluči

To je  trenutak kada prethodno skupljene informacije treba mobilizirati -  u slučaju kafića, iskoristiti vrata za bijeg ako dođe do prijetnje poput terorističkog napada. Čini se nerealno i smiješno dok se ne sjetite nedavne situacije u Sydneyju kad su neki taoci spasili glavu pravovremenim bijegom.

4. A kao Act ili Djeluj

Kako sama riječ kaže je konačni korak koji se poduzima samo u situacijama koje to zahtijevaju kao u prethodno opisanom scenariju s kafićem.

Jeste li primijetili pad koncentracije otkad ste nabavili novi gadget? Recite nam u komentarima!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message