Tech

Komentari 5

Neke tvrtke opet mogu raditi s Huaweijem, a čeka se Google

Neke  tvrtke opet mogu raditi s Huaweijem, a čeka se Google

Za sada se ne zna koji su proizvodi odobreni za prodaju, ali odluka je omogućila prijeko potrebnu sigurnost američkim tvrtkama koje su prošle godine prodale milijarde dolara vrijedne proizvode Huaweiju

Američka vlada rekla je u srijedu kako je započela s izdavanjem licenci nekim kompanijama za prodavanje proizvoda kineskoj telekomunikacijskoj tvrtki Huawei koja je na američkoj crnoj listi, zbog sigurnosnih razloga. 

Tvrtke su u srijedu počele primati obavijesti o odobrenju od ministarstva trgovine, izjavila su dva izvora industrije, dok američki predsjednik Donald Trump želi zaključiti djelomični trgovinski sporazum s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Za sada se ne zna koji su proizvodi odobreni za prodaju, ali odluka je omogućila prijeko potrebnu sigurnost američkim tvrtkama koje su prošle godine prodale milijarde dolara vrijedne proizvode Huaweiju, najvećem svjetskom proizvođaču telekomunikacijske opreme. 

Jedna od onih koje se najviše iščekuju je za Google i njegove servise koji su trenutno nedostupni na njihovim uređajima koje je zahvatila zabrana. Tu se u prvom redu misli na Mate 30 seriju, koju su predstavili ove jeseni, a još je nedostupna u Europi.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross izjavio je za Fox Business Network kasno u utorak da je ministarstvo pravosuđa "primilo 290 zahtjeva za određene dozvole. Sada počinjemo slati 20-dnevne odbijenice i neka odobrenja".

Trumpova administracija stavila je Huawei na crnu listu iz sigurnosnih razloga, nakon što su propali pregovori s Kinom.

Tvrtke koje su na "crnoj listi" ne mogu kupiti američke proizvode bez posebne dozvole ministarstva trgovine.

Međutim, u lipnju je američki predsjednik Donald Trump rekao da će Huawei moći kupiti određene proizvode, a američki dužnosnici pozvali su kineske tvrtke da pošalju zahtjev ministarstvu trgovine, napominjući da će im biti dodijeljeno odobrenje, ako su traženi proizvodi lako dostupni i ne ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

FILE PHOTO: A 3D printed Huawei logo is placed on glass above displayed U.S. flag in this illustration

Ipak, do srijede nije bilo odgovora na zahtjeve za licencu, osim povremenih obnavljanja takozvane privremene opće dozvole koja omogućava ograničene transakcije kako bi se pomoglo nekim američkim telekomunikacijskim operaterima u ruralnim predjelima.

SAD je tražio od svojih saveznika da Huawei ne sudjeluje u izgradnji sljedeće generacije telekomunikacijske infrastrukture 5G.