Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Nema brže od 'stotke': Kako se Nizozemci bore sa zagađenjem

To nije popularna mjera, nitko je ne voli, ali poslužit će za opće dobro, rekao je nizozemski premijer. Emisije dušika po glavi stanovnika su Nizozemskoj četiri puta veće od prosjeka EU-a

FILE PHOTO: Demonstration by Dutch farmers in The Hague
Foto: EVA PLEVIER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
11 komentara

Nizozemska će ograničiti brzinu vozila na maksimalno 100 kilometara na sat u okviru hitnih mjera smanjenja zagađenja dušikom, objavio je u srijedu premijer Mark Rutte.

Njegovu vladu pogađa kriza od sudske presude u svibnju kada je odgođeno tisuće građevinskih projekata zato što Nizozemska godinama krši ograničenja koja je za razine dozvoljenog dušika u okolišu utvrdila Europska unija.

Za emisije dušika u obliku dušičnog dioksida ponajprije su odgovorni automobili, kamioni i velika dostavna i građevinska vozila na dizel gorivo. Dušik u podzemnim vodama i tlu uglavnom dolazi u formi nitrata koji se nalaze u poljoprivrednim gnojivima i kanalizaciji  te uzrokuju prekomjerno razmnožavanje algi.

FILE PHOTO: Protest march to call for action against climate change in The Hague | Autor: Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- To nije popularna mjera, nitko je ne voli, ali poslužit će za opće dobro - kazao je premijer.

Istaknuo je da se mora spriječiti nepotrebni gubitak radnih mjesta.

Građevinski radovi zaustavljeni su odlukom suda na oko 18.000 projekata vezanim za autoceste, zračne luke, vjetroelektrane i stanogradnju.

Nizozemski istraživački institut (EIB) predviđa pad prihoda od građevine za 8 posto do 2021., a potencijalno je ugroženo oko 40.000 radnih mjesta.

Emisije dušika po glavi stanovnika su Nizozemskoj četiri puta veće od prosjeka EU-a, a oko 61 posto emisija otpada na poljoprivredu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message