Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
44 komentara

Nemoguće je pobjeći najbržim policijskim autima na svijetu

Mnoge prometne policije diljem svijeta u garažama čuvaju 'tajno oružje' kojim će bez problema uhvatiti najbrže prijestupnike.Nijemci imaju Porsche, talijani Lamborghini, a Arapi što god požele

Foto: Peter Dowley/Flickr
44 komentara

Svake dvije godine „diže se prašina“ u medijima o nabavci novoga voznog parka hrvatske policije. Uvijek se istražuje koja je vozila MUP nabavio, koje su bile opcije i koliko je novca potrošeno iz proračuna. Dok će javnost uvijek imati zamjerku na neku od navedenih stavki, čini se kako u inozemstvu nema takvih problema jer mnoge države kao da se natječu tko će imati bolje i brže jurilice u policijskoj floti. 

Foto: Victoria Police

Dok hrvatska prometna policija ima malo snažnije verzije Audija A4, državama poput Njemačke i Australije je normalno da skoro svaka jedinica prometne policije u floti ima barem jedan Porsche 911 da bi se osigurala protiv brzih „kriminalaca“. Svaka zemlja koja ima malo jače razvijenu automobilsku industriju, voli u policijskoj floti imati predstavnike iz vlastite industrije. Tako, naprimjer, Velika Britanija u svojoj floti ima podosta Jaguara XF-a i F-Pacea, a za brze intervencije čuva različite McLarene. Italija koristi Alfe Romeo Giulije Quadrifoglio. No ako ni te Alfe neće biti dovoljno brze za neke automobile, talijanski policajci izaći će na intervenciju Lamborghinijem Huracanom.

Foto: Victoria Police

Diljem Sjedinjenih Država može se često naići na ponose američke industrije, poput Dodgea Chargera i pokojega Forda Mustanga. Japanci se također diče svojom industrijom pa za potrebe jurnjave koriste automobile poput Honde NSX, Mitsubishija Lancera i 3000 GT-a te niz različitih Nissana iz divizije GT-R. No slobodno se može reći kako je svaka ta država „mala beba“ za Ujedinjene Arapske Emirate. Njihova flota diči se najekskluzivnijim jurilicama koje su izašle iz automobilske industrije pa tako imaju Bugattije Veyrone, niz McLarena, Lykana Hypersporta, Lamborghinije Aventadore, različite Ferrarije, nekoliko BMW-a i8, Mercedesa SLS-a i Nissana GT-R-a. No oni služe uglavnom kao atrakcija za turiste.

 

Lamborghini Huracan

Foto: wolfango.it

Lamborghini često dijeli različite automobile u dobre svrhe pa osim što ih tako dobije poglavar Katoličke Crkve, talijanski Carabinieri često se obogate modelima poput Gallarda ili Huracana, za hvatanje najbržih bjegunaca.

Porsche 911

Foto: Porsche

Njemačka policija koristi Porsche 911-ice dulje od 30 godina, a pretpostavlja se kako danas skoro svaka veća prometna jedinica ima po jedan. Koriste se i u Austriji i Australiji.

Mercedes AMG E53

Foto: Victoria Police

Diljem Australije koriste se mnogi  sportski policijski auti, ali čini se kako viktorijanska policija preferira Mercedesove modele AMG, jer u floti ima nekoliko različitih modela.

Alfa Romeo Giulia QV

Foto: Alfa Romeo

Talijanska policija nedavno je nabavila nekoliko primjeraka Alfe Romeo Giulije QV za svoje jedinice u blizini Rima i Milana, ne bi li si olakšala očuvanje reda i mira.

Mitsubishi Lancer EVO X

Foto: Mitsubishi

Dok se Lotusi Evore i različiti McLareni čuvaju za autoceste, policija Velike Britanije lokalne prometnice čuva flotom Mitsubishija, modelima Lancer Evo X.

Nissan GT-R

Foto: Nismo/Nissan

Japan je prepun egzotičnih superautomobila pa je i policija savršeno pripremljena za lov na prijestupnike s autom koji do 100 km/h ubrza za 2,7 sekundi i juri 315 km/h.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Foto: Peter Dowley/Flickr

Policija iz Dubaija pripremljena je i za najbrže bjegunce, jer u floti ima i mnogo superautomobila. Na raspolaganju su im Nissan GT-R, Mercedes SLS, Bugatti Veyron...

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message