Obavijesti

Tech

Komentari 167

Nije samo asteroid: Dinosaure je izbrisao još jedan jak udarac

Nije samo asteroid: Dinosaure je izbrisao još jedan jak udarac
1

Snažan udar asteroida u naš planet samo je pomogao izbrisati dinosaure s lica Zemlje, no njihovo izumiranje već su pokrenule tisućljetne klimatske promjene na planetu

VIDEO

Doba dinosaura nije završilo jednim udarom asteroida, već nakon tisućljetnog mučenja kroz klimatske promjene koje su pokrenute prije udara asteroida, ali i trajale nakon njega, navode znanstvenici u novoj studiji koju su objavili u utorak.

Pad asteroida na područje današnjeg Meksika zasigurno je imao svoj doprinos u izumiranju dinosaura i drugih životinja, ali nije bio jedini uzrok, prenosi AFP. U radu koji je objavljen u Nature Communications navodi se da su znanstvenici analizirali 24 vrste mekušaca koje su izumrle na jednom od otoka u Atlantiku. Deset je vrsta izumrlo puno prije udara asteroida prije 66 milijuna godina. Preostalih 14 vrsta izumrlo je u drugom valu koji je krenuo sa udarom asteroida koji je potaknuo drugo najveće izumiranje vrsta u povijesti Zemlje. 

Znanstvenici navode da su izumiranje vrsta prouzročila dva razdoblja globalnog zatopljenja - prvo su potaknule ogromne vulkanske erupcije na području današnje Indije, a drugo sam udar asteroida. Obje katastrofe u atmosferu su izbacile goleme količine prašine i pepela koji su zaklonili Sunce i ohladili planet kratkoročno, ali i ogromne količine stakleničkih plinova koje su kao posljedicu imale zagrijavanje. 

Tim sa Sveučilišta u Michiganu analizirao je i fosilizirane ostatke 29 školjkaša kako bi stvorili temperaturnu kartu koja se protezala kroz 3,5 milijuna godina, od kraja Krede do početka Paleogena. Živjeli su na sjevernom vrhu Antarktike koja je tada bila prekrivena šumom četinjača. Temeljem toga otkrili su kako je nakon jedne od najvećih erupcija u povijesti temperatura oceana skočila za 7,8 Celzija. Ta erupcija inače trajala je nekoliko tisuća godina. Nekih 150.000 godina kasnije zabilježili su novi skok od 1,1 Celzija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Upravo ovi temperaturni podaci pokazuju direktnu vezu između vulkanizma i udara asteroida i trenutaka izumiranja, a veza su klimatske promjene - kaže Sierra Petersen sa Sveučilišta Michigan. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle