Tech

Komentari 0

Nijemci nakon 5 godina otkrili Rusa koji je hakirao Bundestag

Nijemci nakon 5 godina otkrili Rusa koji je hakirao Bundestag

U hakerskom napadu u svibnju 2015. godine cjelokupan sustav Bundestaga bio je blokiran danima, a ukradeno je i 16 gigabajta povjerljivih dokumenata

Njemački istražitelji otkrili su identitet ruskog hakera koje je prije pet godina ušao u IT sustav Bundestaga (njemački parlament) te je za njim raspisana međunarodna potjernica, javljaju mediji u utorak.

- Djelatnici Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) su nakon dugotrajne i mukotrpne istrage zaključili da je riječ o hakeru Dmitriju Badinu (29), koji radi za Rusku obavještajnu službu GRU -javlja zajednički istraživački tim njemačkih javnih servisa WDR i NDR te dnevnika Sueddeutsche Zeitung.

Savezno državno odvjetništvo zaduženo za slučajeve u kojima se radi o ugrozi društvenog poretka, izdalo je uhidbeni nalog i raspisalo međunarodnu tjeralicu. U istrazi su sudjelovali i djelatnici Saveznog ureda za informatiku i stručnjaci Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

U hakerskom napadu u svibnju 2015. godine cjelokupan sustav Bundestaga bio je blokiran danima i odvojen od internetske mreže. Hakeri su pritom ukrali 16 gigabajta podataka među kojima i mnoge povjerljive dokumente poput prepiske zastupnika njemačkog parlamenta. 

Na udaru napada našao se i zastupnički ured kancelarke Angele Merkel. Program za špijuniranje lozinki ušao je u sustav Bundestag preko lažnog e-maila Ujedinjenih naroda poslan na adrese nekoliko zastupnika.

Prema pisanju medija riječ je o istom hakeru kojega FBI sumnjiči da je sudjelovao u kibernetičkom napadu na Demokratsku stranku tijekom predizborne kampanje 2016. te na Svjetsku antidopinšku agenciju Wada.