Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Nikad povoljniji plin: Najveća razlika u cijeni plina i benzina

Ulaganje u plin vraća se u prosjeku za 22.887 kilometara, izračunali su u Auto startu prema cijeni plina iz travnja. U svibnju je cijena plina još niža

24sata/Auto start
Foto: 24sata/Auto start
28 komentara

Izračuni su napravljeni na temelju prosječne potrošnje benzinca (eurosuper 98) i cijene plinske instalacije od oko 8000 kuna te cijeni plina iz travnja 2013.  

Tako neki auti, poput RAV-a 4 2.0 VVT-i i Passata 2.0 FSI, novac vraćaju i prije prosječnih 22.887 kilometara. Treba napomenuti i da je cijena plina i u odnosu na travanj pala. Sada ona iznosi 4,69 kn.

Posljednjih nekoliko godina zbog visoke cijene ukapljenog zemnog plina ulaganje je bilo na rubu ili ispod isplativosti. Plin se opet isplati zahvaljujući trendu poskupljenja goriva, ali i Europskoj uniji, koja štiti cijenu plina. Već gotovo desetljeće u EU je na snazi preporuka Europske komisije prema kojoj cijena litre ukapljenog zemnog plina ne smije biti viša od 50 posto cijene litre najskupljeg naftnog derivata, piše Auto start. Hrvatska se tim pravilima EU prilagodila prije malo više od četiri godine i to u vrijeme dok su cijene LPG-a i naftnih derivata divljale na domaćem tržištu. Autostart piše kako je to tada bio šokantan potez Hrvatske vlade jer je država do tada jamčila cijenu litre LPG-a u vrijednosti od 30 posto cijene najskupljeg derivata što je bilo puno bolje i ekološki prihvatljivije nego u ostatku Europe. 

Upravo u formuli Europske komisije hrvatske su vlasti tražile opravdanje za više cijene ukapljenog zemnog plina, a iza svega se skrivao interes naftnog lobija i navodnih zaštitnika proračuna kojima nije bilo do toga da se ekološki osviješteni vozači stimuliraju, piše Autostart

Danas je isplativost veća nego 2008. kada je vožnja na plin u godinu dana postala tri puta unosnija. U Hrvatskoj ima oko 100.000 auta na plin, 200 punionica i 350 tvrtki koje ugrađuju plin. 

8000 kuna u prosjeku stoji ugradnja autoplina u Hrvatskoj
50 posto manje ugljikova monoksida u odnosu na benzin 
250 crpki u Hrvatskoj toči ukapljeni zemni plin

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message