Obavijesti

Tech

Komentari 9

Nikog neće napusititi: Mravi ratnici ranjene borce nose kući

Nikog neće napusititi: Mravi ratnici ranjene borce nose kući
1

Ne pomažu drugim mravima iz dobrote svojih srca. To rade jer je korisno za koloniju. Ozlijeđeni mravi nakon oporavka ponovo idu u borbu i ostaju funkcionalni članovi kolonije

VIDEO

Kao i pravi vojnici, pripadnici vrste mrava iz subsaharske Afrike kreću u borbu stupajući u formaciji i poslije svoje ranjene 'suborce' nose u mravinjak na oporavak.

"To ne rade zbog altruizma", rekao je entomolog Erik Frank koji je vodio skupinu znanstvenika koji su u Obali Bjelokosti proučavali ponašanje vrste mrava, Megaponera analis, koji se hrane termitima. 

"Ne pomažu drugim mravima iz dobrote svojih srca. To rade jer je korisno za koloniju. Ozlijeđeni mravi nakon oporavka ponovo idu u borbu i ostaju funkcionalni članovi kolonije", objasnio je. 

Ti su mravi, koji mogu narasti do dva centimetra, 'specijalisti' za lov na termite i koriste se prepoznatljivom strategijom. 

Izviđači napuštaju mravinjak i kreću u potragu za termitnjakom. Nakon što ga pronađu vraćaju se po 'ratnike', njih nekoliko stotina, i u formaciji ih vode ih u bitku. Mravi ozlijeđeni u borbi izlučuju feromone, što je znak da im treba pomoć.

Neozlijeđeni suborci ih zatim podižu i, zajedno s mrtvim termitima, nose u mravinjak u istoj formaciji. Mravi koji u borbi s termitima izgube jednu ili dvije od svojih šest nogu mogu brzo prilagoditi svoju motoriku i u roku od 24 sata biti gotovo jednako brzi kao da su zdravi. Oni lakše ozlijeđeni mogu u nove pohode već za sat vremena.

Frank je rekao da je bio iznenađen takvim ponašanjem kod beskralješnjaka. "Na prvu, bilo mi je nelogično. Ali kasnije smo shvatili da je dobro za pojedinca, spašavanje ozlijeđenog, naposljetku dobro za koloniju. Svakog pojedinca smatraju vrijednim", rekao je.

Takvo spašavanje pripadnika svoje vrste često je u primata i drugih vrsta sisavaca poput slonova, dupina i štakora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno