Obavijesti

Tech

Komentari 3

Što nas još čeka na gradilištu, dok se čeka toplije vrijeme?

Što nas još čeka na gradilištu, dok se čeka toplije vrijeme?
1

Usporavanje zidarskih radova na gradilištu obitelj Jelušić će iskoristiti za odabir raznih proizvoda koji će im biti potrebni u sljedećim fazama gradnje

VIDEO

Niske temperature usporile su zidarske radove na gradilištu obitelji Jelušić. Naime, kako smo već ranije napomenuli, prema uputama tvrtke Ytong, zidanje tankoslojnim mortom nije dozvoljeno na temperaturama nižim od +5 C. Iako dnevne temperature mogu biti odgovarajuće, već predvečer i tijekom noći  one padnu ispod nule, što može rezultirati smrzavanjem tankoslojnog morta. Također,  pri nižim temperaturama mort «veže» sporije, a ponekad čak i do 8 -10 sati. Kako se u Ytong tankoslojni mort ne preporučuje dodavati nikakva sredstva protiv smrzavanja, izvođač se u ovom trenutku može posvetiti drugim radovima na gradilištu.

Za razliku od Ytong tankoslojnog morta, beton je uz dodavanje aditiva koji sprečavaju smrzavanje otporan na niske temperature. Izvođač se može posvetiti izvedbi preostalih betonskih konstrukcija na samom objektu i oko njega, primjerice izvedbi vanjskog stubišta, vanjskog vrta, cisterne za sakupljanje kišnice, te zemljanim radove oko kuće.

Istovremeno, Jelušići će ovo vrijeme iskoristiti za odabir prozora i vrata. Stolarija igra vrlo važnu ulogu u niskoenergetskoj gradnji, stoga odabir kvalitetne stolarije iziskuje poseban angažman investitora i arhitekta. U standardnoj gradnji, proizvođač prozora će projektirane mjere otvora provjeriti mjerenjem izvedenih otvora i prema točnim izmjerama izvesti  prozore i balkonska vrata. No, prilikom gradnje s Ytong sustavom investitor može naručiti prozore i prije nego je kuća finalizirana jer se Ytong lako obrađuje pa su moguće kasnije eventualne sitnije preinake već izvedenih otvora. 

Manje zastupljena ali jednako važna tema je i odabir zaštite od sunca za vanjske otvore. Jelušići će na kući imati kombinaciju roleta i žaluzina, no pri njihovom odabiru potrebno je posvetiti posebnu pažnju kako u zimskom periodu ne bi stvarali toplinske mostove. Projektom je predviđen dimnjak koji ide iz kotlovnice. Dimnjak također predstavlja izvor hladnoće, budući da se radi o cijevi kroz koji ulazi hladni vanjski zrak, pa ga se treba toplinski izolirati. 

Čim vremenske prilike dopuste nastavak gradnje, izvođač će požuriti kuću zatvoriti i zaštititi od vanjskih utjecaja kako bi se moglo krenuti s unutrašnjim radovima. Nakon izgradnje pregradnih zidova, provest će se instalacije kroz zidove i pod, a potom obraditi zidove. Za izvedbu fasade izvođači će morati pričekati nekoliko uzastopnih suhih dana. Nakon toga preostaje uređenje interijera i estetsko usavršavanje prostora i okućnice.

Svaki od spomenutih koraka posebno ćemo obraditi u sljedećem periodu od 2 mjeseca, stoga nas pratite na https://www.24sata.hr/niskoenergetska-kuca/ i nedjeljnom print izdanju, te na 24sata TV.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta