Obavijesti

Tech

Komentari 0

Nisu mogli s kolicima u kafić pa su smislili aplikaciju za pomoć osobama s invaliditetom

Nisu mogli s kolicima u kafić pa su smislili aplikaciju za pomoć osobama s invaliditetom
2

Splitski studenti Stipo Margić i Mijo Matijević osmislili su aplikaciju koja pokazuje koji prostor ima prilaz prilagođen osobama s invaliditetom. Osnovali su i udrugu Liberato preko koje su pokrenuli i druge projekte

VIDEO

Stipo je slavio rođendan. Imali smo problem naći objekt u kojemu bismo popili piće, proslavili rođendan, ali bez stepenica. Onda nam je palo na pamet napraviti mapu koja će pokazivati te informacije da znamo gdje možemo ići. Tako smo počeli raditi na aplikaciji, a onda smo pokrenuli i udrugu, kaže nam Mijo Matijević, dopredsjednik Udruge Liberato i student završne godine na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu.

Split: Stipo Margić i Mijo Matijević osmislili su razne projekte za osobe s invaliditetom

Nepristupačnost i nedostatak informacija

On i njegov prijatelj, predsjednik udruge Stipo Margić, inače student četvrte godine Primijenjenog računarstva, pokrenuli su izuzetan projekt za osobe s invaliditetom, koje prečesto ograničavaju preuski prostori, nepristupačnost, ali i nedostatak informacija. I dok većina ni ne razmišlja koliko je dijelu naših sugrađana težak pristup svakodnevnim uslugama, Udruga Liberato odlučila je tu situaciju početi mijenjati. Pod motom "Svijet bez granica" osmislili su interaktivnu mapu za osobe s invaliditetom te pokreću mnoge druge projekte.

Stipi i Miji do danas se pridružilo i dvadesetak kolega volontera, a s obzirom na mnogo objekata, kažu, prikupljanje i ažuriranje podataka i dalje traje. Mapi je moguće pristupiti preko web stranice udruge.

Na listi objekti u Omišu, Trogiru, Zadru

- Korisnik pristupi kao gost i odabere kategoriju. Ako želi 'hrana i piće', aplikacija mu pokaže restorane u Splitu te informacije imaju li stepenice, rampu, parking... I tu vidi sliku ulaza, adresu, telefon, sve informacije koje su korisniku usluge potrebne - kaže Mijo te dodaje kako je prema informacijama u trenutačnoj bazi samo jedan ugostiteljski objekt potpuno prilagođen osobama s invaliditetom.

Posebno je zanimljivo što se korisnik može sam registrirati i svoj objekt sam slikati, staviti informacije koje članovi Liberata moraju prvo provjeriti i onda ih odobriti da budu dostupne na mapi.

- Trenutačno se na mapi mogu pretraživati objekti u Omišu, Trogiru i Zadru. Uskoro se nadamo u Makarskoj, Solinu i Zagrebu - kaže Stipo.

Split: Stipo Margić i Mijo Matijević osmislili su razne projekte za osobe s invaliditetom

Kako su htjeli da mapa bude dostupna i na ulicama, nastala je ideja o DisCloudu. Radi se o uređaju koji može prikazivati bilo koji softver, a postavlja se na dostupnim javnim površinama.

- DisCloud se napaja solarno i nema potrebe za dodatnim preinakama. Za sada se uz uređaj dobije mapa prilagođena osobama s invaliditetom, a može se koristiti i za oglašavanje ili neke dodatne informacije - otkriva nam Stipo.

Prvi DisCloud se trenutačno nalazi ispred Sveučilišnog odjela za stručne studija na splitskoj Kopilici. 

- Trenutno radimo na tome da se obogati s nekim interaktivnim igrama, koje će korisnicima kroz igru dati neke informacije kako olakšati život osobama s invaliditetom. Na primjer da ne parkiraju na mjesta za osobe s invaliditetom i slično. Tako mislimo da ćemo na neki interaktivan način privući korisnike i dati im neke poučne informacije - kaže Mijo.

- Planiramo nastaviti na razvitku kioska te mu dodati još neke specifikacije poput punjenja električnih kolica, punjenje mobitela, rasvjeta..I idemo prema tome te je to ideja i cilj da svi veći gradovi u Hrvatskoj imaju jednu takvu uslugu – otkrivaju nam.

Udruga je nedavno izdala i "Vodič za studente s invaliditetom".

Split: Stipo Margić i Mijo Matijević osmislili su razne projekte za osobe s invaliditetom

- Kontaktirali smo prijatelja u Uredu za studente s invaliditetom i rekao da ima dosta problema te da studentima trebaju sve informacije na jednom mjestu. Sukladno tome mi smo se odlučili na izradu Vodiča. S obzirom na ideju pridružila na, se i županijska udruga slijepih te napravila audiozapis samog vodiča koji mogu koristiti i slijepe osobe - kaže nam Stipo.

Još puno projekata je u najavi, a ekipa svakodnevno pokazuje kako je svijet bez granica zaista moguć. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju