Obavijesti

Tech

Komentari 13

Nitko nije došao u školu, svi gledali nastavu na televiziji

Nitko nije došao u školu, svi gledali nastavu na televiziji
1

Istarski srednjoškolci javljaju kako imaju velikih problema s logiranjem u sustav. Carnet je od petka pod hakerskim napadom. Nastavnici se pripremaju za rad od kuće, a roditelji "love" informacije po internetu

VIDEO

Ja se neću ustati, ne moram u školu! Ali počela ti je škola na televiziji. Onda ću ostati u pidžami. Mama, ne mogu se ulogirati u Teamse, kako ću sad, dobit ću neopravdani...

Tako je izgledalo jutro u većini hrvatskih obitelji sa školarcima svih uzrasta. Od ponedjeljka je u cijeloj Hrvatskoj na snazi odluka o privremenom obustavljanju nastave zbog epidemije koronavirusa Covid-19, a nakon dva tjedna priprema krenula je i "Škola na daljinu". No uz pripreme virtualnih učionica, navalu oko 400.000 korisnika, koliko se očekuje da će se ulogirati u sustav do srijede, edukacije nastavnika, te pripremu različitih materijala za nastavu na daljinu, sustav Carnet bori se i s hakerskim napadom.

- Ne želim koristiti grube riječi, neprimjerene za školu, ali evo, ima i ovakvih neodgovornih pojedinaca u ovoj situaciji kad svi moramo pokazati solidarnost. Sve se rješava, u pomoć su nam pritekli svi naši partneri, te se situacija već počela popravljati. Nije dobro to što postoje neodgovorni pojedinci, ovdje konkretno pojedinci koji doslovno s devijantnim i idiotskim ponašanjem rade probleme, u tijeku je kibernetički napad na Srce i Carnet - kazala je jučer ujutro ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tijekom obilaska zagrebačke osnovne škole Jabukovac.

Pozdravljala se laktom

Tamo ujutro nije došao nijedan učenik, a nastavnici su ministrici pokazali kako su pripremili online nastavu. Tako je učiteljica razredne nastave Ines Zorko pokazala materijale koje je pripremila za svoj 4. razred. Oni će pratiti nastavu na Trećem programu HRT-a, te dodatno rješavati zadatke koje će im slati učiteljica. 

- Novo je učenicima i nama, ali bitna je dobra volja - kazala je učiteljica Zorko, a ministrica koja se sa svima pozdravljala laktom, istaknula je kako su upravo učitelji i nastavnici ti koji drže razred zajedno. Divjak je na Jabukovcu iskušala i kako izgleda online test iz geografije za 6. razred, pregledala školski robotički projekt koji će pričekati na natjecanje do daljnjega jer je otkazano sve u cijeloj Europi, zaigrala badminton u školskoj dvorani, te se obratila nekolicini nastavnica u školi.

- Jako važno je da danas-sutra sve provjerimo, da ako imamo još nekih pitanja sve razjasnimo, a nakon toga ćemo vidjeti kako ćemo. Ravnateljica će nastaviti plan, pa ćete po njemu i uputama Stožera civilne zaštite raditi dalje. Bez vas sve ovo ne bi funkcioniralo i računam na vas - poručila im je.

U praznu školu jučer su došli i svi djelatnici i ravnatelj Osnovne škole Zadarski otoci. 

Zagreb: Ministrica Divjak zaigrala badminton tijekom obilaska škole i provjere novog načina rada

- Sustav nam nažalost pada cijeli dan pa ne možemo niti staviti obavijesti na službenu web stranicu škole, s tim se još borimo - kazao nam je ravnatelj Davor Barić.

Djelatnici škole pripremili su raspored za svaki razred po danima s navedenim lekcijama koje bi trebali savladati.
- Ministarstvo je pripremilo linkove sa snimkama nastavnih jedinica, problem je samo to što je sustav u padu pa ih ne možemo podići na stranicu škole. Naši učitelji cijeli su dan u kontaktu sa učenicima i nadamo se da će sve proraditi do srijede i da će virtualna nastava započeti kako treba - dodao je ravnatelj. 

Nisu svi još dobili opremu

Učenici petog i sedmog razreda ove škole imaju svi svoj tablet jer su u programu "Škola za život" pa je njima lakše pratiti nastavu, dok ih šestaši i osmaši - nemaju.

U ovoj zadarskoj školi u prvoj su smjeni učenici od 1. do 4. razreda pa ih u onoj popodnevnoj tek čeka posao s onima koji nastavu ne mogu pratiti na televiziji. 

Online nastava jučer je krenula u Istri, dok će u ostatku Hrvatske virtualne učionice u ostatku Hrvatske krenuti sutra.
Dok se neki učenici žale da sustav prečesto pada i da im je teško raditi, u pulskoj gimnaziji kažu kako su s prvim danom zadovoljni.
- Do 10 sati smo normalno funkcionirali, ali nakon 10 sati je platforma Teams, preko koje radimo, počela malo zapinjati. Međutim, i tom problemu smo odmah doskočili kako ne bismo gubili vrijeme. Otvorili smo razredne mailove na koje se učenici mogu ulogirati i nastaviti raditi. No i dalje više od 50 posto radimo preko te platforme. Povratne informacije su za sada dobre - rekao je ravnatelj pulske gimnazije Filip Zoričić.

Djecu u školu nisu slali ni roditelji u Slavoniji.

Zagreb: Ministrica Divjak zaigrala badminton tijekom obilaska škole i provjere novog načina rada

- Djece danas nema u školi, nije došao nitko. Sve informacije o tome objavili smo na našim Internet stranicama par dana ranije. I pripremali smo se na ovakav scenarij. Učitelji su u stalnom kontaktu sa roditeljima pa nedoumica nema. Vjerujemo da će sve funkcionirati, a i ako bude problema rješavat ćemo ih u hodu - kazala nam je Vesna Vrbošić, ravnateljica Osnovne škole Vijenac u Osijeku.

Njezin kolega, ravnatelj Osnovne škole August Šenoa Krešimir Ćosić kazao je kako su zbog preopterećenosti Carneta otvorili grupe na društvenim mrežama, te su tako u stalnom kontaktu s učenicima.

- Nastava ide isključivo online i ni jedan učenik nije došao u školu. Djeci koja nemaju tehničke uvjete kod kuće za praćenje online nastave škola je na revers izdala tablete. Otklonit ćemo i ostale eventualne probleme u hodu. Otkazali smo sve školske aktivnosti, korištenje dvorane, studentske vježbe, prijevoz i školsku prehranu. Učitelji su podijeljeni u dežurstva u školi. Knjižničaru, pedagogu i psihologu dodijelio sam online praćenje napretka djece s posebnim potrebama. Sve što rade djelatnici škole je provjerljivo i organizirano. Carnet se pokazao lošom opcijom jer su svi portovi preslabi za toliko korisnika, ali vjerujem da će se taj problem otkloniti. Također je i suradnja sa Ministarstvom odlična. Roditeljima smo na raspolaganju za sva pitanja ali za sada ih nije bilo - kazao je Ćosić.

'Ne možemo se ulogirati, teško je'

Učenici jedne pulske škole pak kažu kako im je teško raditi na ovaj način.

- Meni platforma radi dobro, ali nekolicini učenika iz razreda ne. Neki se uopće ne mogu ulogirati pa pronalaze i druge načine rada, putem mobilnog telefona. Instaliraju tu platformu i ulogiraju se preko školskoga maila. Tako je teško pratiti nastavu jer se ne mogu rješavati zadaci preko mobitela. Možda će s kasnijim danima biti bolje i lakše, ali za sada je tako - kazala je jedna učenica pulske srednje škole.

I drugi učenici imali su dosta problema s logiranjem, što se rješavalo tijekom cijelog dana. 

Pripreme u školama prilično su ovisile i o tehničkoj pripremljenosti samih škola, pa su tako u nekim školama jučer već "dizali" konferencijske video-pozive, dijelili materijale za rad kod kuće i dogovarali rasporede, dok su drugi tek čekali na otvaranje virtualnih učionica i proučavali program na televiziji.

Podsjetimo, na Trećem programu HRT-a od 8 sati svako jutro ide program za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Uz taj program, učitelji razredne nastave za svoje razrede pripremaju dodatne materijale koje će slati roditeljima.

Za više razrede osnovne škole, te za srednju školu program se emitira na Sportskoj televiziji. Važno je napomenuti kako učenici od 1. do 3. razreda srednje, prema uputama Ministarstva ravnateljima, ne trebaju toliko pratiti tv program. Oni će primarno raditi preko virtualnih učionica, a TV program najviše je posvećen maturantima. Datumi polaganja državne mature zasad ostaju isti, prvi se piše esej iz Hrvatskog jezika, 16. svibnja.

- Imamo plan da se sve odradi na vrijeme i u rasporedu je najviše onoga što treba odraditi za državnu maturu. Oni su prioritetni i kod isporuke video-materijala. Si dani se evidentiraju kao pravi nastavni dani. Nema razloga da bilo što mijenjamo, u ova dva tjedna digli smo sustav, što je bez presedana, za to trebaju puno duže pripreme, barem dvije godine, a ne dva tjedna. Mi pripadamo u najspremnije države što se tiče suočavanja s koronavirusom, što se tiče obrazovanja - kazala je Divjak.

Zagreb: Nastava preko virtualnih učionica na HRT 4

Tko će preuzeti odgovornost?

Ipak, ravnatelji i nastavnici imaju još mnogo neodgovorenih pitanja.

- Dosta učenika nam se ne može uopće ulogirati u sustav, tisuću pitanja nam je nad glavom. Primjerice, dana je uputa da pomoćnici u nastavi uz potpis roditelja mogu ići u kuću djetetu da mu pomognu u radu. Ali što ako se nešto dogodi, ako nešto nestane, ili se dijete ozlijedi, tko će za to preuzimati odgovornost - pita ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani Igor Matijašić.

Ravnatelje brine i preopterećenost Carneta.

- Ako nam padne i web-stranica škole, onda tek ne znam kako ćemo, roditelji su se već naviknuli da ih tako informiramo o svemu - kaže Matijašić.

U Samoboru i okolnim školama tako su već raspodijelili posao, te će nastavnici već od sutra raditi od kuće, a ministrica savjetuje da u svim školama čim prije naprave rasporede i podijele opremu za takav rad. 

Osim toga, u Zagrebu su do daljnjega obustavljeni upisi u prve razrede. Takva je odluka, navodi se u priopćenju, donesena zbog provođenja preventivnih zaštitnih aktivnosti od moguće zaraze koronavirusom. Službeni upisi trebali bi se održati 4., 5. i 6. lipnja, a od veljače se počelo sa sistematskim pregledima kod školskih liječnika, te psihološkim procjenama budućih prvašića u školama.
Ministrica Divjak zasad je zadovoljna cijelim procesom. 

- Iskustvo iz Domovinskog rata, gdje smo ostvarili opću mobilizaciju  i pobijedili, sigurno nam je ostavilo pozitivan trag, da i ovo krizno vrijeme prođemo i završimo ovu školsku godinu - zaključila je.

KOMENTARI TV NASTAVE:

Na društvenim mrežama roditelji osnovnoškolske djece koja pohađaju razrede od prvog do četvrtog komentirali su program na televiziji:
"Mislim da su ovo dijelom samo reprize Učilice koju inače prikazuju na HRT-u". 
"Prikazuju neke stvari koje su trebali učiti na početku godine". 
"Zašto svi nastavnici govore istim tonom, pa uspavat će ih?"
"Uopće se ne možemo ulogirati, a gdje je sve drugo..."
"Prvašić uči preko tv-a, šestašica čeka da se oformi grupa tj. virtualna učionica a sedmaš je ušao u program ali se još čeka testiranje. Koliko mi znamo danas i dutra neće biti nastave, tek u srijedu jer se još testira i ne trudite se ulaziti."
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju