Obavijesti

Tech

Komentari 1

Nova crowdfunding platforma samo za zelene projekte

Nova crowdfunding platforma samo za zelene projekte
4

Pokrenuta je specijalizirana crowdfunding platforma Croenergy za financiranje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te zaštite okoliša. Za prvi projekt prikupljeno je ciljanih 80.000 kuna

VIDEO

Crowdfunding ili grupno financiranje, predstavlja alternativan pristup financijskim sredstvima za različite vrste projekata, pomoću specijaliziranih internetskih stranica (platformi). Crowdfunding platforme se razlikuju prema vrstama nagrada koje vlasnici projekata nude za donaciju, a variraju u rasponu od čistih donacija i simboličnih nagrada, do vlasničkih udjela u projektu. Poštujući ograničenja postojećeg hrvatskog pravnog i poreznog sustava crowdfunding kampanje je moguće provesti sljedećim modelima:

  1. Darivanjem novca.
  2. Uplatom novca u zamjenu za neku stvar ili uslugu s počekom na točno određeno vrijeme.
  3. Pozajmljivanjem novca u obliku beskamatnog ili kamatnog investicijskog zajma na točno određeno vrijeme.
  4. Ulaganjem novca u zamjenu za vlasnički udio u društvu s ograničenom odgovornošću ili zadruzi.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) pokrenula je specijaliziranu crowdfunding platformu Croenergy (www.croenergy.eu) za financiranje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te zaštite okoliša. Njenim pokretanjem REGEA želi doprinijeti razvoju inovativnih koncepata financiranja energetskih projekata i pružiti dodatnu podršku u njihovom razvoju i provedbi na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Svi zainteresirani za pokretanje crowdfunding projekata energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša mogu nam se javiti sa svojim idejama e-mailom na info@regea.org. Po zaprimanju prijave tim stručnjaka zaduženih za provedbu crowdfunding projekata, evaluira projektnu ideju te u suradnji s pokretačem kampanje, razvija strategiju za realizaciju projekta. Svaki projekt individualno se priprema prije postavljanja na platformu, ali preporučamo pokretačima kampanje da prethodno dobro analiziraju svoju ciljnu publiku, razviju zanimljivu priču oko projekta i maksimalno je poprate atraktivnim vizualnim materijalima. Prednost Croenergy platforme u odnosu na druge sastoji se u fleksibilnim uvjetima provedbe kampanja te činjenici da je zbog izvedbe na hrvatskom jeziku bliskija ljudima koji ne poznaju engleski jezik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvi crowdfunding projekt „Ti i ja zajedno dječji vrtić u Pregradi“, koji su zajednički osmislili Grad Pregrada i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske uspješno je priveden kraju na radost svih sudionika, a ponajviše mališana iz Dječjeg vrtića Naša radost iz Pregrade. Crowdfunding kampanjom prikupljeno je ciljanih 80.000 kuna za energetsku obnovu, čime su stvoreni svi preduvjeti za početak radova na vrtiću već ovog ljeta.  

Završetkom pilot projekta, Croenergy platforma je uspješno položila svoj prvi ispit iz čega se može  zaključiti da crowdfunding kao model financiranja projekata itekako ima svijetlu budućnost u Hrvatskoj.

 

Ekološki osviještene teme pratite na Green Livingu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada