Obavijesti

Tech

Komentari 3

Nove znanstvene zvijezde: Oni su istražili glazbala i izbjeljivač

Nove znanstvene zvijezde: Oni su istražili glazbala i izbjeljivač
4

FRIZERKA I GLAZBENIK Matija Pongračić i Patricija Požgaj najbolji su srednjoškolci znanstvenici. Matija planira na Glazbenu akademiju, a Patricija na daljnje usavršavanje u struci

VIDEO

Je li moj instrument dobro ugođen? i Zašto vrsta H. sapiens L. želi biti plavuša, zapitali su se mladi Varaždinci Matija Pongračić i Patricija Požgaj te osvojili prvo i drugo mjesto na 1. natjecanju “Znanstvenik u meni” početkom siječnja.

Riječ je o natjecanju u komunikaciji znanosti na razini cijele Hrvatske, na koje su se mogli prijaviti svi srednjoškolci, u organizaciji Educateama, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Osim simpatičnim nazivima svojih radova, Patricija i Matija istaknuli su se vrlo kreativnim prezentacijama te istraživanjem.

Patricija, učenica trećeg razreda varaždinske Srednje strukovne škole frizerskog smjera, u sklopu projektne nastave na temu “Zašto vrsta H. sapiens L. želi biti plavuša” anketirala je učenike, istražila temu, oksidirala pigment melanin te mikroskopiranjem utvrdila oštećenje kose.

- Izabrala sam tu temu jer se svakodnevno u školi na praksi susrećem s izbjeljivanjem kose. Žene vole izbjeljivati kosu i htjela sam istražiti koliko djevojaka u našoj školi izbjeljuje kosu te jesu li upoznate s posljedicama izbjeljivanja. Pred komisijom sam prezentirala izbjeljivanja 9-postotnim izbjeljivačem, što je sasvim dovoljno - pojasnila nam je Patricija. Također je istražila povijest plave kose od pračovjeka do danas. Došla je do spoznaje da su od pradavnih vremena muškarci radije odabirali žene plave kose jer su izgledale lepršavije i zdravije od žena tamnije kose.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ona je sve sama istražila, knjige, internet, a ja sam je poticala ili dopunjavala ako je trebalo. Patricija je odlična učenica i pomaže svima u razredu - kaže njezina mentorica, profesorica biologije Vlatka Levanić koja je pohvalila i to da se odlična učenica trogodišnje strukovne škole bez problema natjecala s gimnazijskim učenicima.

Pobjednik Matija Pongračić uz pomoć svoje mentorice, profesorice glazbene umjetnosti Slavice Kelemen,izabrao je temu koja povezuje glazbu i prirodne znanosti.

- U dvije do četiri minute trebalo je što bolje objasniti svoj stav. Pomoću matematičkih metoda izračunao sam da je instrumente s tipkama nemoguće precizno ugoditi. Ta se problematika već od davnih vremena pojavljuje i htio sam je pojasniti jer je to zanimljivo za glazbenike i fizičare - rekao je Matija, koji je i učenik 3. razreda srednje glazbene škole u Varaždinu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto