Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Novi Facebookov patent: Naši mobiteli će nas prisluškivati?

Preko zvučnih signala na TV oglasima, nečujnih ljudskom uhu, Facebook je osmislio sustav koji može pratiti koliko pozorno pratimo reklame. Kažu da to rade kako bi mogli preciznije servirati sadržaj koji nas zanima

FILE PHOTO: The Facebook logo is displayed on the company's website in Bordeaux, France
Foto: REGIS DUVIGNAU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
15 komentara

Facebook vas želi špijunirati preko nečujnih skrivenih poruka u televizijskim reklamama.

Sudeći prema prijavi patenta, tajne poruke u TV oglasima aktivirat će snimanje vaših privatnih telefonskih razgovora bez vašeg znanja. Dijelovi razgovora ili kretanje po prostoriji omogućit će oglašivačima da bolju procjenu gledate li njihove reklame

'Kažu da im je cilj precizniji prikaz sadržaja'

Kako piše Metro, Facebook je podnio zahtjev za patent sustava koji će zvukom nečujnim čovjekovom uhu uključiti mikrofon pametnog telefona. Zvuk bi trebao sadržavati signale slične Morseovom kodu, koji se strojnim prepoznavanjem pretvaraju u naredbu za pametni telefon.

Ako se snimka zvučnog signala s TV-a bude činila udaljenom i prigušenom, to će značiti da su korisnici tijekom prikazivanja reklame radili nešto drugo. S druge strane, ako je snimka jasna i glasna, to će značiti da je korisnik s pažnjom gledao emitirani oglas. 

'Facebook će pohranjivati oglase koje su ljudi pažljivo gledali kako bi im ubuduće mogli prikazivati sadržaj koji više odgovara njihovim interesima', stoji u patentu.

Nakon skandala s Cambridge Analyticom i zloupotrebom korisničkih podataka, Facebook je nekoliko puta zanijekao da koristi snimke s pametnih telefona radi preciznijeg targetiranja korisnika. No čak i ako je to istina, sudeći prema novootkrivenom patentu, uskoro bi to mogao početi raditi. 

Žele znati apsolutno sve 

Isto tako, iz kompanije su nekoliko puta ponovili da patentni zahtjevi nisu dokaz da će se patentirane tehnologije doista i koristiti u stvarnosti, niti pokazuju pravac u kojem će se smjeru Facebook dalje razvijati.  

- Većina patenata nije ni na koji način iskorištena u našim proizvodima i vjerojatno nikad neće biti - izjavio je dopredsjednik Allen Lo i šef odjela za patente za New York Times

Stručnjaci se ne slažu s tim tvrdnjama.

- Portfolio patenata jasno pokazuje kako neka kompanija razmišlja o daljnjem razvoju tehnologije - izjavio je profesor prava Jason Schultz sa Sveučilišta New York za NY Times.

Prema njihovoj analizi koja je obuhvatila na tisuće Facebookovih patenata, došli su do zaključka da Facebook želi pratiti apsolutno sve aspekte naših života: osim općih informacija, Facebook je patentirao sustav koji će preko postova raditi klasifikacije osobnosti korisnika, zatim je patentirana kamera koja prema analizi izraza lica pratiti reakcije na ono što vidimo na feedu, do praćenja naše svakodnevice. Drugim riječima, ako je suditi prema patentima, Facebook o svojim korisnicima želi znati apsolutno sve. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message