Obavijesti

Tech

Komentari 1

Novi gadgeti rone na 11 metara dubine, plešu i otvaraju pivo

Novi gadgeti rone na 11 metara dubine, plešu i otvaraju pivo
14

Osim globalnih trendova kao što su “ultrabookovi” i četverojezgreni tableti na CES-u su predstavljene i mnoge simpatične igračke poput robota, naočala i fotoaparata

VIDEO

Usred pustinje u Las Vegasu, na površini 35 nogometnih igrališta, završio je najveći svjetski sajam potrošačke elektronike (CES). Ugostio je najveće računalne tvrtke iz 140 zemalja svijeta, oko 140.000 posjetitelja te, kao i svake godine od 1967., zorno predstavio najnovije proizvode koji će obilježiti IT tržište. 

Osim novih globalnih trendova kao što su “ultrabookovi” i četverojezgreni tableti na CES-u su predstavljene i mnoge simpatične igračke koje će i odrasli s mukom ispuštati iz ruku. 

Novom generacijom letjelice Parrot AR.Drone 2.0. upravlja se pomoću tableta ili “pametnog” telefona, a s visine od čak 50 metara “papiga” prikazuje sliku i snima u HD rezoluciji. 

Razgovaraju dok skijaju

Tvrtka Recon Instruments predstavila je skijaške naočale temeljene na sustavu Android. Skijaši će kroz njih vidjeti visinu, brzinu i otkucaje srca. Bežično komuniciraju s mobitelom, pa se s njih može zvati ili primati poruke. 

Fotkaju na 11 metara dubine

Novi modeli digitalnih fotoaparata FinePix iz Fujifilma izloženi su pod vodom kako bi se posjetitelji uvjerili u njihovu vodonepropusnost. Novi aparati mogu bez posljedica “zaroniti” na 11 metara. 

Futrolom otvara pivo

Nova ružičasta zaštitna futrola za iPhone iz tvrtke Be A HeadCase ne samo da štiti “pametni” telefon od udaraca, ogrebotina i prljavštine nego će vlasniku iPhonea omogućiti da pomoću nje otvori pivo ili neko drugo piće.

Robot pleše u ritmu

Tvrtka TOSY Robotics na sajmu je predstavila robota plesača. Na internu memoriju mRoboa mogu se prenijeti dva gigabajta glazbe koju će on puštati i plesati u ritmu.           

Tata, kupi mi auto, slušalice...

Ovogodišnji CES je pokazao da i za malene gadgete poput slušalica još ima prostora za razvoj. Ljudi koji vježbaju trčeći na traci ili u prirodi posebno su alergični kad im svake minute iz ušiju ispadaju znojne slušalice i remete im ritam. Tvrtka Yurbuds izložila je zato silikonske slušalice koje se uz pomoć tehnologije Twist Lock prilagođavaju i najzamršenijem ušnom kanalu, pa neće smetati ni nakon duljeg nošenja. 

Svi modeli Yurbuds su vodonepropusni, otporni na znoj te imaju ugrađene filtre koji smanjuju zvukove iz okoline. Za nešto drukčiju vrstu korisnika na CES-u su predstavljene slušalice Zipbuds. Budući korisnici više se neće trebati brinuti da će ih izvaditi iz torbe zapetljane poput ptičjega gnijezda jer imaju patentni zatvarač koji sprečava zapetljavanje.

Električni Evos i F125 povezani na ‘oblak’

Veliko zanimanje na CES-u izazvao je i Mercedesov futuristički model F125. Luksuzan kupe ima četiri moćna elektromotora u kotačima te dvoja golema krilna vrata. Sličan po ekološkim karakteristikama, predstavljen je i Fordov model Evos, koji krase više sportske karakteristike. Oba modela povezuju se s 'cloud' servisima.

Pronaći će psa bilo gdje u susjedstvu

Uređaj za praćenje Tag the Pet Tracker predstavljen na CES-u rabi naprednu GPS tehnologiju, a uređaj se zakači na ogrlicu ljubimca. Bežično komunicira s bilo kojim gadgetom, najčešće “pametnim” telefonom ili tabletom, te na zaslonu prikazuje položaj psa u stvarnom vremenu. Može i pod vodu. 

Na Galaxy Noteu se precizno crta i piše

Samsungov “pametni” telefon nove generacije Galaxy Note ima HD Super AMOLED ekran od čak 5,3 inča (najveći među mobitelima). Telefon dolazi s naprednom olovčicom S Pen, koja se može koristiti za precizno crtanje, slikanje i pisanje.

Nasljedne bolesti iščitane u danu

Sve donedavno instrumenti za DNK dekodiranje stajali su oko četiri milijuna kuna i trebalo im je više tjedana ili mjeseci da izrade mapu. Uređaj Ice Proton iz tvrtke Life Technologies stoji 880.000 kuna, a očitat će cijelu gensku kartu u samo jedan dan po cijeni od 6000 kn.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.