Obavijesti

Tech

Komentari 35

Novi iPad tanji je od olovke, ali hoće li to kupcima biti bitno?

Novi iPad tanji je od olovke, ali hoće li to kupcima biti bitno?
8

Tržište tableta ove godine bi trebalo rasti tek 11 posto, u odnosu na lanjskih 55, a Appleovi tableti padaju već dva kvartala. Ima li iPad Air 2 dovoljno aduta za kupce?

VIDEO

Apple je u četvrtak navečer predstavio gomilu noviteta, među kojima je najveća zvijezda bio iPad Air 2 . Inženjeri u američkoj kompaniji uspjeli su ga još više stanjiti, na samo 6,1 mm, što je, tvrde, najtanji tablet na tržištu. Nadogradnja prethodnika Appleu stiže u pravo vrijeme pred blagdansku sezonu, u kojoj će mobilni uređaji igrati biti među najpoželjnijim poklonima.

Ovu je prezentaciju pratio i gaf Applea , što i nije baš česta praksa za njih. Naime, tehnički detalji novih iPada objavljeni su u korisničkom vodiču za iBooks na iOS-u 8.1 i to satima prije same prezentacije.

Tableti nisu više toliko poželjni

Iz Applea su se pohvalili da su dosad prodali 225 milijuna tableta. No, pred Appleom će biti velik izazov da privuku toliki interes kupaca za tabletima kao ranijih godina. Analitička kuća Gartner piše da će tržište tableta ove godine rasti samo 11 posto, u odnosu na čak 55 posto prošle godine. Reuters piše da prodaja tableta za Apple pada već dva kvartala u nizu, a morat će se boriti i s novim i jeftinijim rivalima iz Googlea, ali i Amazona. No, uz mnoge koji su već naučili raditi puno jeftinije i jako dobre tablete, problem Appleu su i sve veći telefoni, pa tako i vlastiti iPhone 6 Plus s dijagonalom od 5,5 inča. Te veće dijagonale znače i to da neke stvari koje je bilo logično napraviti na tabletu, sada jednako dobro možemo napraviti i na telefonima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nužne, ali ne i velike promjene

Apple

Novi iPad Air 2 uz tanje dimenzije donosi novi A8X 64-bitni procesor, kameru od 8 megapiksela i novu FaceTime HD kameru. Baterija bi trebala izdržati 10 sati rada, a tablet je dobio i Touch ID senzor kao telefoni. No, nema NFC čip. Appleovci su se pohvalili i novim slojem na ekranu koji smanjuje refleksiju za 56 posto. To će sve potencijalne kupce stajati od 499 do 829 dolara, ovisno o tome je li LTE ili samo Wi-Fi model. Dolazit će u verzijama sa 16, 64 i 128 GB memorije.

Kod novog minija stvari nisu tako drugačije. Dobio je Touch ID senzor, ali i zadržao lanjski procesor te kameru od samo 5 megapiksela. Njegova cijena za 16 GB će biti 399 dolara. Stoga, ako vam senzor otiska prsta nije toliko bitan, vrijedi znati da lanjskom mini tabletu cijena pada na 299 dolara. U videu ispod teksta možete pogledati kako je tekla evolucija iPada od predstavljanja prvog modela 2010. godine koji je pokrenuo cijelu revoluciju.

iOS 8.1, novi iMac, Apple Pay

Apple

Apple Pay sustav za mobilno plaćanje također počinje funkcionirati od ponedjeljka, s iOS-om 8. 1, koji će dobiti i iCloud Photo Library, koji je najavljen ranije. Radi se o sustavu koji će vam online spremati fotografije sa svih povezanih Apple uređaja.

Vidjeli smo i novi iMac s 5K rezolucijom te novu verziju OS X operacijskog sustava, Yosemite , koja je dostupna od danas.

Što se tiče velikog iMaca, 27-inčni model s 5K ekranom kreće od danas u prodaju i to po cijeni od 2499 dolara. Apple je predstavio i novu verziju Mac Mini računala, koji će startati s podnošljivijih 499 dolara.

Što nismo vidjeli od Applea?

Uoči ovog Appleovog predstavljanja kružile su i glasine o uređajima koje bi mogli vidjeti, pa tako u četvrtak nismo dobili veći iPad Pro s ekranom od 12,9 inča. MacBook Air s Retina ekranom također ćemo još čekati, kao i na nadogradnju Apple TV i iPoda . Na ovoj prezentaciji nije također bilo ni informacija o točnijem datumu izlaska za Apple Watch.

VIDEO

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle