Obavijesti

Tech

Komentari 8

Novi Marof: Roditelji najavili prosvjed, ravnatelj poručuje: 'Nisu imali dobre informacije'

Novi Marof: Roditelji najavili prosvjed, ravnatelj poručuje: 'Nisu imali dobre informacije'
1

Među 64 škole odabrane za projekt cjelodnevne nastave je i OŠ Novi Marof. Roditelji su potpisali peticiju i ne žele da škola sudjeluje. Kažu

VIDEO

Nakon objave 64 osnovne škole koje su primljene u projekt cjelodnevne nastave, u mnogim mjestima pobunili su se roditelji. U Novom Marofu dio roditelja učenika tamošnje škole najavio je i prosvjed. Kako ističu, više od 60 posto roditelja bilo je protiv projekta, no ravnatelj je svejedno školu prijavio. I sudjelovat će u projektu.

Roditelji smatraju kako njihova djeca neće imati zadovoljavajuće uvjete, niti žele da budu u školi cijeli dan. Komentiraju i kako se u sve ušlo jer je ravnatelj Anđelko Bošnjak član HDZ-a, te da ih je izigrao. Roditelji su se u dva glasanja u travnju i svibnju izjasnili protiv prijave na projekt i Bošnjak im je navodno rekao da će poštivati njihovu odluku. No onda je školski odbor odlučio drugačije, kažu nam.

Inače, OŠ Novi Marof je jedna od najvećih škola koje su se prijavile. Uz četiri područne škole, pohađa je 703 učenika, te imaju 150 zaposlenika.

Ravnatelj nam je telefonskom razgovoru kazao kako roditelji nisu imali dobre informacije.

- Roditelji misle da će im djeca morati biti do 17 sati u školi, no obavezni dio trajat će najviše do 14.20 za predmetnu nastavu, a za niže razrede do 13.30. Mi u školi smo procijenili kako će ovaj projekt biti koristan za nas. Imamo šest zgrada i novac će nam pomoći da dodatno uredimo kuhinju, nabavimo kauče za zajedničke prostore. A u poslijepodnevnom dijelu organizirat ćemo brojne sportske aktivnosti i sve to besplatno za učenike. Organizirat ćemo i besplatni prijevoz za učenike iz područnih škola - ističe Bošnjak, dodajući kako će još razgovarati s nezadovoljnim roditeljima.

Bošnjak ističe i kako će urediti ormariće za sve učenike, da ne trebaju nositi udžbenike i opremu kući, laboratorije za kemiju, fiziku, biologiju, dodatnu klimatizaciju. Priznaje i kako je među nastavnicima 50 posto njih bilo protiv, no smatra i kako su dosad većina prihvatila projekt. Napravili su, kaže, projekcije za sljedeće tri-četiri godine i procijenili da će im projekt biti koristan.

Kao i drugi ravnatelji s kojima smo razgovarali, i on ističe kako je glas roditelja bio informativne prirode. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja nisu dobili uputu da se odluka roditelja treba poštivati, pa mnoge škole koje su se prijavile nisu ni pitale roditelje. Mnogi ipak smatraju da ih se trebalo poslušati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju