Obavijesti

Tech

Komentari 2

Novi način igranja: Svatko vam se može pridružiti s mobitelom

Novi način igranja: Svatko vam se može pridružiti s mobitelom
4

PlayLink je naziv za cijelu kategoriju igara koje možete igrati na vašem telefonu i na taj način u igru uključiti cijelo društvo, čak i one koji nikad nisu imali kontroler u ruci

VIDEO

Igranje na PlayStationu u pravilu je rezervirano za jednog ili dva igrača, jer to je najčešći broj kontrolera koje svi imamo. No ljetos je japanski div najavio PlayLink, svoje rješenje kojim su odlučili spojiti mobitele i PS4 i dodati cijelo novo iskustvo korištenja konzole, odnosno povezati puno veći broj igrača - što može biti odličan izvor zabave na tulumima.

Naime, PlayLink je naziv za cijelu kategoriju igara koje na različite načine iskorištavaju mogućnosti telefona. On tako može biti mikrofon, kamera za vašu igru, kontrolni uređaj ili kartice s pitanjima, a mi smo isprobali nekoliko najpopularnijih PlayLink igara kako bi se uvjerili kako ovo sve radi u praksi. Prva stvar koju treba imati na umu je da igrači, koji se žele uključiti u igru, moraju na svoje telefone ili tablete skinuti pripadajuću aplikaciju za svaku PlayLink igru, jer nema jedne PlayLink aplikacije za sve. Uz to, treba kupiti i svaku igru zasebno.

PlayStation 4 u Top 10: Dosad prodali 70,6 milijuna konzola
PlayStation 4 u Top 10: Dosad prodali 70,6 milijuna konzola

Svaka igra tražit će da se poveže s telefonom, za što trebate biti na istoj Wi-Fi mreži, a potom zabava može početi. Ako vam Wi-Fi možda nije dovoljno dobar, igre u pravilu imaju opciju i da konzolu pretvore u Wi-Fi hotspot kako bi svi uređaji bili na jednakoj vezi. Sljedeći korak u najvećem broju slučajeva je i stvaranje nekog profila za trenutnu igru kako bi se mogli razlikovati, što je prilično važno kad vas osmero igra. Kako se radi o bežičnom iskustvu, ovakvo igranje moglo bi privući i one kojima je kontroler jako rijetko u ruci. Ovisno o igri, možete igrati jedan protiv drugog ili u grupama od nekoliko igrača.

Među PlayLink igrama daleko najpoznatiji je SingStar Celebration, a radi se o preradi klasičnog SingStara u kojoj više ne trebate kupovati kompatibilne mikrofone. Ovdje može igrati najviše osmero ljudi, a kao u ostalim SingStar naslovima, cilj je najbolje otpjevati neki od poznatih hitova (Adele, Oasis, Britney Spears...). U startu vas čeka 30 popularnih pjesama i prilika da potrošite dodatni novac na hitove drugih glazbenika koji su vam poznatiji.

Nakon uparivanja, vaš telefon postaje mikrofon kojim ćete se penjati na ljestvicama - da svoje pjevačke sposobnosti možete usporediti i sa drugim igračima. Ako imate PlayStation kameru, ona će vas pritom i snimiti dok ste pogodili savršene note, a ako vam je draže i ona može preuzeti dužnost mikrofona. Dok igrate, aplikacija jako dobro lovi glas, a još jedna prednost ovakvog igranja SingStara je kreiranje playlista na telefonu, što je puno lakše nego na konzoli dok morate koristiti kontroler. Druga prednost je i za igrače koji su igrali SingStar prije i imaju kupljene pjesme, one bi trebale biti i ovdje. U svakom slučaju, karaoke su uvijek dobar način za podići neku zabavu.

Još jedna igra koja će biti izvor zabave u društvu je Knowledge is Power. Nakon što kreirate likove, krećete u borbu s pitanjima iz najrazličitijih kategorija. Njih možete izabrati vi, ako svi dođete pred istu, ili će igra sama odabrati kategoriju za vas. Veći broj bodova donosi vam brži klik na jedan od ponuđenih odgovora na ekranu mobitela, a pritom protivnicima (kojeg izaberete) možete bacati doslovne mine na ekran. Radi se o smetnjama poput prljavog ekrana ili zamrznutog polja kako bi vam oduzeli koju sekundu.

Na kraju svakog kruga pitanja, broj bodova odredit će vaš položaj na piramidi gdje vas čekaju brzinska pitanja i uspon na vrh. Vrckava igra puna animacija zabavit će najviše šest igrača, a ključ su upravo te zamke (Power Plays) kojima možete protivnika, koji bolje stoji od vas, malo usporiti.

That's You je također igra koja će oko ekrana okupiti društvo, a cilj je vidjeti koliko dobro poznajete vaše prijatelje. Tu su razne mini igre unutar same igre, pitanja iz razičitih kategorija, a ponekad ćete morati i crtati. Na kraju svakog zadatka u pravilu ćete dati svoj glas, a bodove osvajate ako ste odgovorili kao i većina. Ima potencijal da bude prava zabava u pravom društvu.

Od kreatora sjajne igre Until Dawn na PlayLink je stigao pravi krimić Hidden Agenda, u kojem istražujete slučaj serijskog ubojice i vi odlučujete u kojem će smjeru ići priča. Može vas igrati najviše šestero, a mobitelima ćete utjecati na radnju i otkrivati ključne dijelove priče. Većina će odlučivati o radnji i odlukama protagonista, pa ćete tako moći birati između smirenih ili naglih poteza, znatiželje i sumnjičavosti ili ćete nekad prvo misliti na svog partnera. Kod nekih odluka morat ćete se i svi složiti prije nego radnja može ići dalje, što bi moglo izazvati burne rasprave. Tu su i pitanja o samim igračima, a vaši odgovori kasnije će utjecati na to tko će dobiti neki zadatak. 

Planet of the Apes: The Last Frontier je igra koja bi mogla razveseliti fanove Planeta majmuna, jer će dodatno proširiti taj čitavi svijet. Radi se o interaktivnoj drami, igri koja je pomalo podsjeća na Hidden Agenda, a radnja je smještena između posljednja dva filma. No, igra ne nudi toliko opcija i uglavnom se svodi na prekrasno dizajnirani film u kojem se prebacujete između ljudi i majmuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić