Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Novi skandal za Teslu: Novcem kupovali šutnju žrtve rasizma

U medije su procurili emailovi iz kojih se vidi kako Tesla pokušava kupiti šutnju bivšeg zaposlenika koji optužuje kompaniju za diskriminaciju i rasističke uvrede

FILE PHOTO --  A Tesla car showroom is seen in west London, Britain
Foto: Toby Melville
14 komentara

Svojem zaposleniku DeWittu Lambertu koji je kompaniju optužio za rasnu diskriminaciju, iz Tesle su poslali jasnu poruku - uzmi novac i šuti.

- U okvirima sporazuma, spremni smo isplatiti gospodina Lamberta, no jedino ako uspijemo razriješiti situaciju bez medija, po mogućnosti u sljedećih nekoliko sati - stoji u poruci koju je odvjetnik kompanije Todd Maron napisao Lambertovim odvjetnicima. Ako stvar dospije u medije, ništa od dogovora - pisalo je.

Poruku koju je odvjetnik ovaj tjedan proslijedio medijima prilično je dobra ilustracija kakvim se metodama Tesla služi kada je suočena s ozbiljnim optužbama i potencijalnom negativnom publicitetu, piše The Guardian.

Ovo nije jedini primjer, problematična PR taktika korištena je i prošlog tjedna, kada je kompanija za nesreću sa smrtnim posljedicama u Tesli s autonomnim upravljanjem okrivila žrtvu.

U emailu koji je u ožujku 2017. Teslin odvjetnik poslao Lambertovom, pisalo je da će tvrtka, ako Lambert odbije nagodbu i izađe u javnost sa svojom pričom, 'objaviti sve činjenice navedene priloženom dokumentu'. Taj se dokument sastojao od napada na Lamberta kao osobu, piše The Guardian.

'Nazivali su me crnčugom'

DeWitt Lambert zaposlio se u Tesli 2015. godine kao električar. U tužbi koju je prošle godine podignuo protiv kompanije navodi da su ga u Tesli nazivali crnčugom, da je mjesecima bio na meti rasističkih uvreda svojih kolega kao i to da je žrtva diskriminacije. Lambert  se nekoliko puta žalio odjelu ljudskih resursa i tražio premještaj. Kompanija mu se, tvrdi, osvetila za pritužbe tako što ga je zaobišlo zasluženo promaknuće.

Lambertov odvjetnik tvrdi da su iz Tesle, u okviru nagodbe Lambertu ponudili da upozna Elona Muska.

- Tesla je velika kompanija i misle da mogu zlostavljati ljude - kazao je Organ u intervjuu.

Glasnogovornik kompanije nije zanijekao sadržaj maila, nego je rekao da je takav mail poslan kao odgovor na nevjerojatne novčane zahtjeve tužitelja i prijetnje da će priču objaviti u medijima. Lambertov je odvjetnik za par medija izjavio da je iznos odštete o kojima su pregovarali s Teslom ispod milijuna dolara.

- Čini mi se da stavljaju relativno nisku cijenu na krađu nečijeg dostojanstva - kazao je.

Tesla je u svojem podužem priopćenju opovrgnula optužbe, tvrdeći da su izvučene iz konteksta. Tvrde da se Lambert privatno družio s kolegama koje je optužio za rasističke uvrede te je takav stil komunikacije bio obostran i uobičajen među njima. U pogledu promaknuća, kažu da Lamberta nisu promaknuli zato što je nakon nekoliko upozorenja nastavio na svojem Facebook profilu objavljivati fotografije povjerljive Tesline tehnologije što je, prema pravilima tvrtke, strogo zabranjeno.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message