Obavijesti

Tech

Komentari 18

Novo, ali strašno poznato: Ovo je Opelovo novo izdanje Corse

Novo, ali strašno poznato: Ovo je Opelovo novo izdanje Corse
11

Nova Corsa slična je sadašnjoj, ali znatno modernija. Novi su prednji i stražnji kraj te unutrašnjost, a tu je i potpuno novi 1.0 turbo motor koji će imati 90 i 115 'konja'

VIDEO

Opel je u srijedu otkrio novu generaciju Corse, koja će službenu premijeru imati na pariškom sajmu automobila, dok će s proizvodnih traka krenuti do kraja ove godine. Petu generaciju Corse (E) Opel naziva potpuno novim autom, a ona to u velikoj mjeri i jest, no opet nam automobil izgleda prilično poznato.

Za to je uglavnom zaslužno korištenje sadašnje kabine s kojom dijeli dosta sličnosti, a ne kretanje u dizajn novog modela iz temelja.

U svakom slučaju, nova Corsa izgleda prilično moderno, osobito s 'šiljatim' prednjim krajem sličnim Adamu te dizajnerskim izričajem koji odgovara ostalim modelima Opelove ponude. Tako su tu oštra prednja svjetla s LED svjetlima za dnevnu vožnju te stražnja svjetla koja su slična Astri. Na bokovima je također Corsa dorađena sa, kako kažu u Opelu, njihovim motivom oštrice.

Corsa će i dalje dolaziti u verzijama s tri i pet vrata, uz to što će trovratni biti nešto sportskiji. Dimenzije automobila gotovo su iste (+3 mm) tako da se i ponuda prostora ne mijenja značajno.

Što se tiče unutrašnjosti, Corsa E dobila je puno moderniji izgled. Sve izgleda dorađenije, a vidi se i inspiracija manjim Adamom. Na središnjem grebenu, vozače će čekati InteliLink infotainment sustav sa 7-inčnim ekranom osjetljivim na dodir. Preko njega će se moći povezivati i drugi uređaji. Upravljač, prednja sjedala, a sada i vjetrobransko staklo mogu biti grijani radi udobnosti, ali i dobre vidljivosti za hladnih dana. Od dodataka tu su veliki panoramski krov, ambijentalno osvjetljenje te, kao i ranije, FlexFix nosač bicikala.

Iako je ovjes posuđen s prethodnika, Opelovi inženjeri ugradili su nove sustave podvozja i upravljanja. Kako se  navodi, podvozje ne nasljeđuje niti jednu komponentu sa sadašnje Corse, a stabilnost je bolja zahvaljujući 5 mm nižem centru mase, kraćem podokviru, novoj geometriji prednjeg ovjesa s novim prednjim zglobom te novom stražnjem ovjesu. Unaprijedili su i otklon prilikom nagiba vozila, odziv upravljača i karakteristike podupravljanja te elektroniku kako bi poboljšali udobnost u vožnji. Kao i dosad, može se birati između Comfort i Sport postavki podvozja.

Novosti ispod haube

Opel je za Corsu razvio novi trocilindrični 1,0 ECOTEC Turbo motor, za koji kažu da je jedini s balansnom osovinom, što mu omogućuje rad uz iznimno nisku razinu buke i vibracija. Aluminijski motor je usklađen s Euro 6 normama, a dolazit će u dvije verzije: 66kW/90KS i 85kW/115KS. Standardno dolazi sa Start/Stop tehnologijom te šesterostupanjskim mjenjačem. Corsa će dobiti i novi 1,4 turbo motor sa 100 KS te poboljšane 1,2 i 1,4 atmosferske motore. Uz njih, s Euro 6 normama je usklađen i novi 1,3 CDTI od 75 i 95 'konja'.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru