Obavijesti

Tech

Komentari 0

‘Oboji svijet’: Mladi sve više uvažavaju drugačije

‘Oboji svijet’: Mladi sve više uvažavaju drugačije
4

Djeca ponudila rješenja: Na umjetnički natječaj Foruma za slobodu odgoja javilo se petstotinjak radova. Učenici su prepoznali probleme modernog društva

VIDEO

Kakav bi bio svijet kad bismo svi bili isti? Kako bi izgledao da odredimo ljudima koju će odjeću nositi, kakvu hranu jesti i što govoriti?

Ta i slična pitanja postavili su učenici petog i šestog razreda Osnovne škole Vladimira Nazora iz Potpićana. Oni su pod mentorstvom profesorica Tihane Franković Načinović i Marine Rade snimili kratki film “Različitosti”, koji je nagrađen na ovogodišnjem natječaju “Oboji svijet” Foruma za slobodu odgoja.

- Različitost nas spaja, a ne razdvaja - zaključili su učenici filmom kojim su prikazali kakve se sve opasnosti kriju u želji da svi budemo isti i sakrijemo posebnosti. Uz njih, Forum za slobodu odgoja nagradio je još nekoliko desetaka učeničkih radova koji se bave prihvaćanjem i poštovanjem različitosti. Na natječaj se prijavilo gotovo 500 učeničkih radova.

- Primjećujemo promjene tendencije. Učenici danas puno više nego prethodnih godina razmišljaju o svijetu, ali i odgovaraju na aktualne probleme - rekla nam je optimistično Jelena Perak, voditeljica natječaja “Oboji svijet”. I dok su se 2015. godine učenici najčešće bavili tad aktualnom migrantskom krizom, priča nam Perak, ove su godine naglasak stavili na probleme iseljavanja Hrvata, ali i socijalnu problematiku.

- Djeca su pokazala da u javnosti treba puno više govoriti o mentalnom zdravlju. Progovorili su i o problemima identiteta. Današnji učenici propituju tko su oni, zašto su drukčiji te kako se boriti s neprihvaćanjem različitosti - opisala nam je Perak. Zaključila je da svijet ostaje na mladima, ali mladima koji su ga, sudeći po radovima, spremni mijenjati nabolje.

Imaju interes za iseljavanje i socijalne probleme     

Važno je da djeca znaju kritički razmišljati, izražavati se na odgovarajući način, da imaju drukčiji pristup, ali najvažnija je poruka koju šalju. To su i bili kriteriji za odabir nagrađenih radova, kaže voditeljica natječaja. Učenike su mentorirali nastavnici različitih predmeta, čime su pokazali, dodaje Perak, da se djeca aktualnom problematikom žele baviti i izvan sati razredne zajednice.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju