Tech

Komentari 1

Obratite pozornost: Podno grijanje ispod zdravog parketa

Obratite pozornost: Podno grijanje ispod zdravog parketa

Poznato je da drvo „radi“. Što morate znati ukoliko ispod parketa postavljate podno grijanje. Mnoge plaši da će podno grijanje oštetiti njihov parket ili umanjiti učinak girjanja prostora

Premda teorija i pozitivna iskustva pokazuju da je polaganje parketa na podno grijanje učinkovito, ipak je potrebno voditi računa o tehničkim odrednicama konstrukcije i izvedbe kako bi se izbjegle pogreške i veliki troškovi sanacije poda. 

U slučaju podnoga grijanja toplovodnim cjevima, treba paziti da su cijevi kvalitetno položene na razmaku 1,5 do najviše 3 cm u cementnu podlogu, odnosno estrih ispod kojeg se nalazi parna brana. Preporučena debljina cementne podloge je najmanje 3,5 -4,5 cm u sloju iznad cijevi. Veća debljina podloge rezultira ravnomjernijem rasporedu topline. 

Za ugodan boravak u prostoriji s podnim grijanjem preporučuje se da najviša temperatura površine hodne plohe bude 26 – 28 °C, što se jednostavno postiže kod primjene parketa za gazni sloj poda. Maksimalna temperatura podne površine iznosi 29 °C. Budući da drvo „radi“ i mijenja se s vremenom, pokazalo se da je jedan od najsigurnijih načina polaganja parketa «riblja kost». Ovim načinom najviše se neutralizira i raspoređuje rad drveta pa su promjene manje vidljive tokom vremena.

Pročitajte više o temi na stranici Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž.