Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

Oceani se guše: Mrtve zone od 1950. narasle čak četiri puta

Klimatske promjene koje smo izazvali zagrijale su oceane i smanjile razinu kisika. Uz veći broj mrtvih zona, drastično raste i broj područja s niskom razinom kisika. No, nije sve izgubljeno

Fish of various sizes and species have appeared dead in the last ten days at beach coastline Aratuba in Itaparica Island, Salvador, Bahia
Foto: LUCIO TAVORA/DPA/PIXSELL
19 komentara

Znanstvenici upozoravaju kako su mrtve zone u kojima nema kisika narasle četiri puta od 1950. godine. U isto vrijeme je i za 10 puta narastao broj područja s iznimno niskom razinom kisika uz obalu. Kako prenosi Guardian, morske životinje u tim zonama ne mogu preživjeti i sadašnji trendovi dugoročno vode prema masovnom izumiranju - što može imati katastrofalne posljedice za stotine milijuna ljudi koji ovise o moru. 

Glavni uzrok gubitka razine kisika u morima su klimatske promjene koje smo prouzročili izgaranjem fosilnih goriva. Topliji planet zagrijao je oceane, a toplija voda sadrži manje kisika. Uz to, mrtve zone u obalnom području nastaju i zbog gnojiva i otpadnih voda koja s kopna završavaju u moru. 

Denise Breitburg iz istraživačkog centra Smithsonian kaže kako su masovna izumiranja u povijesti našeg planeta bila povezana s toplijom klimom i deficitom kisika u morima. 

- Sadašnji život nas vodi u tom smjeru. Ali posljedice ostanka na tom putu toliko su crne za ljude da je teško zamisliti da bi otišli tako daleko - rekla je Breitbart i dodala da je ovo problem koji možemo riješiti. Upozorava da su klimatske promjene globalno pitanje, ali i da lokalne akcije mogu pomoći s razinom kisika u moru. Ukazala je na primjere Temze u Engleskoj i zaljeva Chesapeake u SAD-u u kojima su nestale mrtve zone. Takvih je zona 1950. bilo manje od 50, a danas ih ima više od 500.

Robert Diaz sa Instituta za pomorske znanosti Virginije kaže da ovo nije prioritet za političare i vlade diljem svijeta i da će trebati ozbiljan mortalitet riba kako bi se shvatila opasnost niske razine kisika. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message