Obavijesti

Tech

Od A1 Adria League do najvećih svjetskih turnira

Od A1 Adria League do najvećih svjetskih turnira
3

Kroz osam sezona A1 Adria League imali smo priliku pratiti neke od najvećih regionalnih talenata u esportu. Tome u prilog govori i činjenica da su neki od njih imali priliku raditi ili zaigrati na najvećim svjetskim esport turnirima. Previše ih je da svi stanu u jedan tekst pa smo izdvojili samo neke od najuspješnijih.

VIDEO

Četiri godine i osam sezona A1 Adria League

Prošlo je četiri godine od prve sezone A1 Adria League, tadašnje Vip Adria League. Od samih početaka promijenilo se podosta toga. Međutim, pomoć u razvoju i etabliranju domaćih esport igrača ostala je uvijek ista. Vrijednu platformu za natjecanje i iskustvo kroz ligu nisu stjecali samo igrači već i oni koji su imali priliku raditi na jednom takvom projektu. Slika regionalnog esporta danas ne bi bila ista bez jedne od najdugovječnijih liga.

Tisuće igrača odigralo je nebrojno mnogo mečeva kako bi se okitili laskavom titulom najboljih u regiji. Neki od njih napravili su i impresivne karijere. 

Legendarna postava ekipe Valiance&CO

Counter-Strike: Global Offensive je igra koja je dio A1 Adria League od prve sezone. Jedna od ekipa koje su obilježile ligu od samih početaka je Valiance&CO, prvaci prve i druge sezone. Iako je Valiance&CO osvajao ligu u nešto različitim postavama, jezgra igrača je ostala ista. 

Dvojac Nemanja “huNter-” Kovač, koji je osvajao oba puta te Nemanja “nexa” Isaković, koji se ekipi pridružio prije osvajanja druge sezone, danas igraju za G2 Esports. Jednu od pet najboljih CS:GO ekipa na svijetu! Otkad su se priključili jednoj od najvećih esport organizacija na svijetu igrali su i u finalu Intel Extreme Masters turnira u Köln i poljskim Katowicama. 

Luka “emi” Vuković danas igra za FunPlus Pheonix, a s njim u ekipi je i Pavle “maden” Bošković koji je u A1 Adria League igrao za ekipe kao što su UltiCoin i Ripple Esports.

Team BLINK u različitim je sastavima i pod različitim imenima sudjelovao u ligi. Danas je četvorka Sener “SENER1” Mahmuti, Flatro “juanflatroo” Halimi, Dionis “sinnopsyy” Budeci i Genc “gxx-” Kolgeci među 50 najboljih ekipa na svijetu.

Sjajni igrači u League of Legendsu

Od osvajača prve dvije sezone A1 Adria League u League of Legendsu, danas bi se dala sastaviti respektabilna europska ekipa. 

Toni “Sacre” Sabalić i Aljoša “Milica” Kovandžić, igrači sad već legendarnog KlikTecha su nakon regionalnih uspjeha pronašli put do League of Legends European Championshipa, najjače europske lige tog esporta. Bili su dio postave koja je plasmanom među najboljih osam na European Mastersu 2018 iznenadila čitavu europsku LoL scenu. Regionalni predstavnici imali su samo jedan bolji nastup na tom turniru od njegovog početka. Nadmašio ih je ASUS ROG ELITE, koji je za osvajanje druge sezone lige nadigrao upravo ranije spomenuti KlikTech. Dino “LiMiT” Tot te je godine igrao za ASUS, a danas je igrač Schalke 04 Esportsa u League of Legends European Championshipu. 

Svjetski uspjeh nije rezerviran samo za igrače

Nisu se samo igrači probili u sam vrh svjetskog esporta. Tijekom godina mnogi koji su radili na realizaciji A1 Adria League i danas rade u esportu i to na najvećim turnirima. O njima se rijetko govori, ali njihov uspjeh nije ništa manji i jednako su bitni za rast i razvoj esporta u regiji. Jedan od takvih je i Ante “med1cz” Medić. U A1 Adria League je bio observer, a mogli ste ga vidjeti i kako komentira mečeve. Danas radi za Ubisoft, kao službeni observer i in-game režiser najvećih Rainbow Six Siege turnira. Radio je na prijenosima najvećih turnira R6 esporta, bilo da se radi o Six Invitationalu u Montrealu ili Parizu, ili pak Six Mexico Majoru. 

Osma sezona A1 Adria League u punom je jeku. Od četvrtka do nedjelje najbolji se regionalni gejmeri natječu u  CS:GO-u, LoL-u, Brawl Starsu i FIFA-i. Sigurno će neki od njih napraviti velike karijere, a sve ih možete gledati na službenom YouTube kanalu lige.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.