Obavijesti

Tech

Komentari 3

Od papira i prljave vode za par lipa napravio 'origami bateriju'

Od papira i prljave vode  za par lipa napravio 'origami bateriju'
1

Ova metoda imala bi veliku korist u udaljenim područjima gdje bi baterija mogla pogoniti biosenzore koji se koriste u testiranju na bolesti, a stoji tek nekoliko lipa

VIDEO

Svi znamo da se od papira mogu napraviti razni oblici papirnatih aviona, ptica, žaba, ždralova… Jedan inženjer sa Sveučilišta Binghamton otkrio je kako može iskoristiti japansku umjetnost pravljenja ždralova za kreiranje izdržljive baterije. 

Seokheun Sean Choi razvio je jeftinu bateriju od papira, a snagu joj daju - bakterije. Baterija dobiva snagu od mikrobiotskog disanja, i to taman dovoljno energije da se pokrene biosenzor od papira. Za to je potrebna samo kap tekućine pune bakterija, prenosi Science Daily.

- Prljava voda sadrži puno organskog materijala. Bilo kakav organski materijal može biti izvor bakterija za bakterijski metabolizam. Papir je jeftin i biorazgradiv - opisuje Choi. 

On tvrdi da bi takva metoda imala veliku korist u udaljenim područjima gdje uvijek manjka nečega. Mnogi stručnjaci koriste papirnate senzore u dijagnostičkim alatima koji se koriste u zemljama u razvoju. 

Choi zamišlja samostalni sustav u kojem papirnate baterije mogu kreirati dovoljno energije za pokretanje biosenzora koji se koriste u testiranju na razne bolesti. Za svoje istraživanje dobio je donaciju od 300.000 dolara. Dosad su se ovakvi papirnati biosenzori morali upariti sa samostalnim uređajima

Njegova baterija možete se sklopiti na veličinu kutije šibica, a ukupni trošak proizvodnje jedne takve baterije je samo pet američki centi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.