Obavijesti

Tech

Komentari 10

Opasno zračenje na putu do Marsa moglo bi ugroziti živote

Opasno zračenje na putu do Marsa moglo bi ugroziti živote
7

Razina zračenja tijekom puta na Mars i nazad dovoljne su da povećaju rizik od raka za astronaute. NASA traži nove načine zaštite astronauta i alternativni brži pogon

VIDEO

Astronauti koji bi putovali na Mars i nazad bili bi izloženi  količini svemirskog zračenja kao da su godinu dana svakih pet-šest dana bili na CT pregledu cijelog tijela. 

Razine zračenja koje je izmjerio rover Curiosity tijekom svog leta prema Marsu pokazuju da bi astronauti bili izloženi zračenju od 660 milisiverta tijekom godine dana, što je trenutno najbrža opcija za put do Marsa i nazad, a ova količina ne uključuje vrijeme provedeno na Marsu. 

NASA je u svojim zdravstvenim pravilima postavila da je tri posto veći rizik od raka limit kojem astronauti smiju biti izloženi u karijeri. To je količina zračenja od 800 do 1200 milisiverta, ovisno o dobi, spolu i drugim faktorima, piše Reuters.

- Čak i s najkraćom misijom na Mars, opasno smo blizu granici zračenja kojoj astronauti smiju biti izloženi u svojoj karijeri - kaže Richard Williams iz NASA-e. 

Na zahtjev NASA-e proučit će se etički i zdravstveni standardi za dugotrajne misije te primjenjivost standarda o 'tri posto' na dugotrajne istraživačke misije. 

Kako bi mogli doći do Marsa ili asteroida, NASA će morati izraditi bolje sustave zaštite od zračenja. Među njima su alternativni pogoni koji bi ubrzali put do Marsa, ali i nove letjelice poput Oriona koje imaju bolju zaštitu. 

Istraživanje koje će pokazati koliko i kakvog zračenja nas čeka na Marsu bit će objavljeno kasnije ove godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.