Obavijesti

Tech

Komentari 0

Opet 'rasturaju': Udruga Sjena pokrenula prvi portal za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju

Opet 'rasturaju': Udruga Sjena pokrenula prvi portal za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju
1

Portal Rasturam.com aktivan je nekoliko tjedana, a već je okupio brojne korisnike i pozitivne komentare. Važno je da djeca i mladi lakše uče i razvijaju samostalnost pri korištenju interneta, kaže Sabina Lončar

VIDEO

Sjajan portal, zabavan je i pregledan, kažu nam svi koji su isprobali Rasturam.com, novi projekt Udruge Sjena. Portal prvenstveno je namijenjen djeci i mladima s teškoćama u razvoju, ali i svima drugima, već u prvih nekoliko dana privukao je veliku pažnju malih i velikih.

- Reakcije su jako dobre i pozitivne. rasturam.com je u samo prvih nekoliko dana dosegao visoke parametre posjećenosti i aktivnosti korisnika. To nam samo dokazuje i potvrđuje koliko je jedan takav sadržaj bio potreban na našem području, a i činjenicu da portal svojim vizualnim dizajnom i programskim rješenjima ispunjava svoju namjenu i cilj - da se djeci i mladima s teškoćama u razvoju omogući jednostavniji pristup zabavno-edukativnim sadržajima - kaže nam Sabina Lončar, pokretačica projekta i predsjednica Udruge Sjena.

Vježbaju pravilan izgovor

Kako nam je Sabina pojasnila, ideja o takvom projektu postoji već dosta dugo.

- Mi roditelji primijetili smo da na domaćem internetskom području postoji jako malo mrežnih sjedišta koja djeci i mladima s teškoćama u razvoju omogućavaju pristupačan i prilagođen sadržaj. Stoga smo odlučili pokrenuti portal koji bi sadržajem omogućio i djeci s teškoćama da razvijaju svoje vještine i svladavaju nove, a u skladu sa svjetskim razvojem digitalnih sadržaja. Prilikom izrade svake aktivnosti vodi se računa da one ne sadržavaju faktore koji su inače ometajući većini  djeci s teškoćama u razvoju kao što su previše elemenata na jednoj stranici, boja i animacija - kaže ona.

Portal je nastao u sklopu projekta "SMART“ udruge Sjena. Igre i aktivnosti za učenje podijeljene su u nekoliko kategorija, od lakših prema težim tako da svako dijete može pronaći nešto u skladu sa svojim mogućnostima i interesima.

- Neke aktivnosti su popraćene i audio zapisima kako bi se djeci koja ne čitaju ili imaju poteškoća s vidom također omogućilo da budu uspješna u rješavanju postavljenih zadataka, a i da ona koja već čitaju slušaju i vježbaju pravilno izgovaranje. Na portalu djeca mogu učiti o različitim temama, usvajati i prepoznavati pojmove, ponavljati gradivo koje uče u školi, a i naučiti nešto novo. Također je bitno da djeca uz svladavanje novih vještina i znanja, razvijaju i samostalnost pri korištenju internetskih sadržaja, a samim time i jačaju samopouzdanje zbog postignutog uspjeha - pojašnjava Sabina Lončar.

 

Sadržaj na portalu svakodnevno se nadograđuje kako bi djeca redovito mogla svladavati nove vještine i znanja te razvijati samostalnost, a glavni cilj im je da portal koristi što veći broj djece s teškoćama u razvoju.

- Na izradi portala uz mene, inače web dizajnericom sa završenom edukacijom za računalnog programera internetskih aplikacija i majkom djevojke s invaliditetom, rade još Sara Kralja, također web dizajnerica sa završenom edukacijom za računalnog programera internetskih aplikacija, Kristina Miković, učiteljica razredne nastave i engleskog jezika, majka dječaka s teškoćama u razvoju i Selina Nuković, djevojka s invaliditetom, korisnica COO Dubrava. Također u kreiranju aktivnosti na portalu sudjeluju i svi ostali koji se javljaju sa svojim idejama i prijedlozima na čemu smo jako zahvalni - ističe Sabina.

Pogledajte jedan od videa sa stranice:

Pokretanje videa...

Portal Rasturam 00:14

Već sedam godina bore se za djecu s poteškoćama

Udruga "Sjena" od lipnja 2013.djeluje na raznim područjima kao podrška obiteljima djece s teškoćama u razvoju/osoba s invaliditetom.

- Osigurali smo roditeljima sudjelovanje na PECS edukaciji, potencirali premještanje određenog broja djece koja se školuju u CZOO Goljak-Rudeš u adekvatnije prostore. U ime roditelja koji su članovi naše Udruge, a i ostalih koji su imali primjedbi, upozoravali smo institucije u slučajevima kada se postavila sumnja na povredu nekih od prava djece s teškoćama/osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Udruga "Sjena" je sudjelovala na okruglom stolu prilikom 1.konferencije radnih terapeuta s međunarodnim sudjelovanjem. Također, usko surađujemo s Hrvatskom udrugom radnih terapeuta u smislu izrade i provedbe projekata kojima je cilj podizanje kvalitete života osoba s invaliditetom/djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Sudjelovali smo raznim televizijskim emisijama, naše članke objavljivali su i tiskani mediji te portali. Udruga Sjena je izabrana u radnu skupinu za izradu novoga Zakona o socijalnoj skrbi od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - kaže Sabina Lončar.

No kako ističe predsjednica udruge, unatoč velikom zalaganju njih ali i ostalih srodnih udruga, pomaci su mali. Kao značajniji uspjeh ipak ističe povećanje naknade za roditelje njegovatelje i njegovatelje, što je rezultat prosvjeda i medijskog pritiska. Portal je novi u nizu projekata važnih za osiguranje čim boljih uvjeta za normalan život djece i osoba s poteškoćama u razvoju.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju