Obavijesti

Tech

Komentari 7

Oskarovka: Varaždinka Saša uskoro kreće na studij u Oxford

Oskarovka: Varaždinka Saša uskoro kreće na studij u Oxford
1

Aleksandra-Saša Božović prošla je zahtjevne testove za studij matematike na prestižnom sveučilištu. Nije, međutim, još odlučila hoće li se nakon studija vratiti u Hrvatsku

VIDEO

Aleksandra-Saša Božović (18) jedna je od 19 učenika Varaždinske županije koji su ove godine osvojili čak 28 Oskara znanja.

Nakon uspješne mature na prirodoslovno-matematičkom smjeru Prve gimnazije Varaždin, Saša se ovih dana priprema za novi veliki životni korak: studij u jednom od najpoznatijih svjetskih sveučilišta, britanskom Oxfordu.

- Tamo krećem 1. listopada te sam već kupila i kartu. Zatražila sam studentski zajam od vlade Ujedinjenog Kraljevstva koji bi mi trebao pokriti troškove školarine, od Sveučilišta u Oxfordu ću dobiti financijsku pomoć za druge troškove, a još tražim i pomoć od drugih različitih izvora – rekla nam je Aleksandra Saša, koja jedva čeka odlazak na studij.

Ova izvanredna učenica i sad studentica na školska je natjecanja krenula još u 4. razredu osnovne škole.

- Svake sam godine išla na državno natjecanje iz matematike, a u 6. i 7. razredu sam osvojila 1. mjesto. U osnovnoj školi sam sudjelovala i na državnim natjecanjima iz biologije i engleskog jezika, a jedne sam godine bila druga i u biologiji. Natjecanja su se redala i u srednjoj školi te sam, osim matematike, išla i na državna natjecanja iz kemije, fizike i logike. Osvojila sam 3. nagradu na državnom natjecanju iz matematike i 7. mjesto iz logike ove godine te 4. mjesto iz fizike u drugom razredu. Lani sam sudjelovala na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Litvi gdje sam osvojila brončanu medalju te sam zbog nje dobila Oskara znanja ove godine - nabrojila je Saša koja se sprema na studij matematike.

Lani je sudjelovala u tamošnjemu matematičkom programu PROMYS Europe i već se tad upoznala sa studentskim životom. Prijavu je, kaže, poslala odmah nakon završetka programa. Uskoro je uslijedio intervju s profesorima matematike s tog sveučilišta, a potom i uvjetna ponuda za upis. Uvjeti su bili da položi engleski jezik, te da ima petice na maturi iz obaveznih predmeta.

U njezinu slučaju su to matematika, hrvatski i njemački jezik. S obzirom na to da je zadovoljila sve uvjete, spremna je za Oxford. Nije, međutim, još odlučila hoće li se nakon studija vratiti u Hrvatsku.

- O tome ću odlučiti pred kraj studija. Iako u inozemstvu ima više prilika za talentirane visokoobrazovane mlade ljude, htjela bih pridonijeti razvoju znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj jer sam ovdje stekla znanje koje mi je omogućilo da dospijem tako daleko. Za znanje i vještine koje imam zahvalna sam profesorima VI. osnovne škole Varaždin, Centara izvrsnosti Varaždinske županije te Prve gimnazije Varaždin i Hrvatskog matematičkog društva - kaže uzorna učenica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju