Obavijesti

Tech

Komentari 4

Osnivač Googlea: Fejs, Apple i vlasti prijete slobodi interneta

Osnivač Googlea: Fejs, Apple i vlasti prijete slobodi interneta
1

Suosnivač Googlea kritizirao je zatvorene mreže poput Facebooka i Applea i tvrdi kako guše inovativnost i slobodu. Facebook inače ima više od 800 mil. korisnika

VIDEO

Načela otvorenosti i univerzalnog pristupa koja su bila u temeljima razvoja interneta sada su pred najvećom prijetnjom ikada, rekao je suosnivač Googlea Sergey Brin u razgovoru za britanski Guardian.

Brin kaže da prijetnja slobodi interneta dolazi iz kombinacije raznih faktora, u što je uključen i sve veći trud raznih vlada koje žele kontrolirati pristup i komunikaciju njihovih građana.

Tvrdi kako sve većim ograničenjima interneta vode i pokušaji zabavne industrije da riješi piratstvo te rast restriktivnih "ograđenih vrtova" poput Facebooka i Applea, koji strogo nadziru kakav softver može biti objavljen na njihovim platformama. 

- Ovo su vrlo snažne sile koje su se udružile protiv slobodnog interneta na svim stranama i u svim dijelovima svijeta - kaže Brin i dodaje da je sada više zabrinut nego ikad prije te da ga to sve plaši.

Brinu ga i postupci zemalja poput Kine, Saudijske Arabije i Irana koje žele cenzurirati i ograničiti korištenje interneta. 

Dodaje kako rast Facebooka i Applea s vlastitim platformama za objavljivanje i kontrolom pristupa korisnicima riskiraju gušenje inovacija i balkanizaciju mreže. Upozorava kako se ovdje puno toga može izgubiti, jer se ništa od informacija u aplikacijama ne može pretraživati. 

Ne vjeruje da bi on i Larry Page uspjeli napraviti od Googlea ono što je danas da je tada Facebook bio ovako dominantan. Kaže kako se mora igrati po njihovim pravilima, koja su vrlo stroga. Kritizirao je Facebook i zbog toga što ne olakšava prebacivanje podataka korisnicima na druge servise, dok s Gmaila godinama vuku podatke.

Brin je svjestan kako su neki ljudi u strahu zbog količine njihovih podataka kojima vlasti mogu pristupiti. Dodaje da su nekada primorani predati podatke, ali i ne reći korisnicima da su to napravili. 

- Pokušavamo se oduprijeti, odbijamo mnogo takvih zahtjeva i činimo sve da zaštitimo podatke. Sjajno bi bilo kada bi mogli zamahnuti štapićem da ne budemo podložni američkim zakonima - kaže Brin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom