Tech

Komentari 4

Osnivač Googlea: Fejs, Apple i vlasti prijete slobodi interneta

Osnivač Googlea: Fejs, Apple i vlasti prijete slobodi interneta

Suosnivač Googlea kritizirao je zatvorene mreže poput Facebooka i Applea i tvrdi kako guše inovativnost i slobodu. Facebook inače ima više od 800 mil. korisnika

Načela otvorenosti i univerzalnog pristupa koja su bila u temeljima razvoja interneta sada su pred najvećom prijetnjom ikada, rekao je suosnivač Googlea Sergey Brin u razgovoru za britanski Guardian.

Brin kaže da prijetnja slobodi interneta dolazi iz kombinacije raznih faktora, u što je uključen i sve veći trud raznih vlada koje žele kontrolirati pristup i komunikaciju njihovih građana.

Tvrdi kako sve većim ograničenjima interneta vode i pokušaji zabavne industrije da riješi piratstvo te rast restriktivnih "ograđenih vrtova" poput Facebooka i Applea, koji strogo nadziru kakav softver može biti objavljen na njihovim platformama. 

- Ovo su vrlo snažne sile koje su se udružile protiv slobodnog interneta na svim stranama i u svim dijelovima svijeta - kaže Brin i dodaje da je sada više zabrinut nego ikad prije te da ga to sve plaši.

Brinu ga i postupci zemalja poput Kine, Saudijske Arabije i Irana koje žele cenzurirati i ograničiti korištenje interneta. 

Dodaje kako rast Facebooka i Applea s vlastitim platformama za objavljivanje i kontrolom pristupa korisnicima riskiraju gušenje inovacija i balkanizaciju mreže. Upozorava kako se ovdje puno toga može izgubiti, jer se ništa od informacija u aplikacijama ne može pretraživati. 

Ne vjeruje da bi on i Larry Page uspjeli napraviti od Googlea ono što je danas da je tada Facebook bio ovako dominantan. Kaže kako se mora igrati po njihovim pravilima, koja su vrlo stroga. Kritizirao je Facebook i zbog toga što ne olakšava prebacivanje podataka korisnicima na druge servise, dok s Gmaila godinama vuku podatke.

Brin je svjestan kako su neki ljudi u strahu zbog količine njihovih podataka kojima vlasti mogu pristupiti. Dodaje da su nekada primorani predati podatke, ali i ne reći korisnicima da su to napravili. 

- Pokušavamo se oduprijeti, odbijamo mnogo takvih zahtjeva i činimo sve da zaštitimo podatke. Sjajno bi bilo kada bi mogli zamahnuti štapićem da ne budemo podložni američkim zakonima - kaže Brin.