Obavijesti

Tech

Komentari 20

Pročitajte što Jelušići kažu na dosadašnji napredak u gradnji

Pročitajte što Jelušići kažu na dosadašnji napredak u gradnji
1

Iza nas je faza od ideje do pripreme zidanja prve nadzemne etaže. Za obitelj Jelušić ovo je bilo vrlo izazovno razdoblje, koje zahtijeva mnogo strpljenja

VIDEO

Iza nas je faza od ideje do pripreme zidanja prve nadzemne etaže. Za obitelj Jelušić ovo je bilo vrlo izazovno razdoblje, koje zahtijeva mnogo strpljenja, angažmana, koordinacije, ali i učenja. Ako imate izdašan budžet, tada projekt gradnje vaše kuće možete povjeriti projektantu, izvođaču radova i nadzornom inženjeru, a gradilište posjećivati iz znatiželje. Međutim, mnogi investitori, među kojima su i Renata i Marko Jelušić, zauzeli su aktivan stav i prisustvovali svakom koraku gradnje.

Ovo nam je jedan od najnapornijih dijelova života, ali zapravo cijelo vrijeme uživamo u njemu, obitelj Jelušić

"Htjeli smo biti uključeni u sve. Kuća se mora nama svidjeti jer ćemo mi u njoj živjeti. Saslušali smo preporuke raznih stručnjaka po pitanju niskoenergetske gradnje, željeli smo da kuća zadovoljava naše  osnovne zahtjeve: ekološki, estetski, ekonomski. Na temelju njihovih argumenata donosili smo konačne odluke", rekla nam je Renata Jelušić koja je strpljivo istraživala i uspoređivala razna ponuđena rješenja.

Jednako studiozno projektu gradnje pristupio je i Marko Jelušić: "Svakako predlažem da se sa životnim projektom dobro upoznate, razradite ga maksimalno koliko vam znanje te materije omogućava. Odaberite stručnjake nakon trećeg kruga izbora i osim stručnosti obratite pažnju na njihovu osobnost. Angažirajte one koji vas prate u vašim željama, razumiju ono što želite, te kako razgovaraju s vama i s drugim izvođačima. Uvažavanje stavova je vrlo bitno."

Jelušići su imali vrlo jasnu viziju svoga budućeg doma, a svoju su viziju povjerili arhitektu koji će njihovu želju pretočiti u projekt. Prilikom prikupljanja potrebne dokumentacije, Jelušići su imali samo pozitivna iskustva. Ipak, nisu nam ponudili specijalan recept za glatko probijanje kroz birokratski labirint. Za radove rušenja, angažirali su izvođača koji je uvažio njihove zahtjeve da se maksimalno sačuva i zaštiti postojeća vegetacija na parceli, te selektira i iskoristi materijal stare kuće. Nadzorni inženjer pratio je i kontrolirao radove iskopa građevinske jame i odvoza zemlje s gradilišta, postavljanje hidroizolacije i termoizolacije, armature i kanalizacijskih cijevi, postavljanja temeljne ploče te gradnje podruma.

"Ukupno smo izgubili tri dana kod izvođenja građevinskih radova, ali zbog jake kiše i stvarne nemogućnosti obavljanja bilo kakvih radova. Brzina u građevinarstvu obično znači kasniji problem. Stoga, ni mi kao investitori, ni nadzorni, a ni izvođač nije inzistirao na brzini nego na dobro pripremljenim i izvedenim radovima", naglasio je Marko.

Gradnja kuće, k tome ne standardne već niskoenergetske, iziskuje mnogo vašeg vremena i posvećenosti, no užitak  kreativnog procesa stvaranja vlastitog doma na vama najprihvatljiviji ekonomski način, nadmašit će uloženi napor.

Gradnja kuće, k tome ne standardne već niskoenergetske, iziskuje mnogo vašeg vremena i posvećenosti, no užitak  kreativnog procesa stvaranja vlastitog doma na vama najprihvatljiviji ekonomski način, nadmašit će uloženi napor. "Stižemo sve, ali uz jako puno truda i uloženog vremena. Ovo nam je jedan od najnapornijih dijelova života, ali zapravo cijelo vrijeme uživamo u njemu. Volimo raditi na ovom projektu, crtati, maštati, biti kreativni. Uz kvalitetne sudionike u gradnji i komunikacija je pozitivna. Uživamo u pronalaženju alternativnih rješenja. Nagrada nam je gledati kako kuća raste, a mi smo pritom sigurni da se gradi kvalitetno i da još uvijek imamo sve dovoljno pod kontrolom", osvrnula se Renata. 

Priprema, pogotovo u gradnji je pola obavljenog posla. Prepustite stručnjacima da se bave pitanjima za koje imaju znanje i iskustvo, no upoznajte se s projektom gradnje svoje kuće kako biste mogli procijeniti što vam je zaista neophodno, a što baš i nije. I u gradnji budite spremni na kompromise i rješenja na licu mjesta. "Problemi uvijek postoje i uvijek dolaze novi. No, mi kao investitori smo potpuno zadovoljni s dosadašnji razvojem projekta", zaključio je Marko Jelušić.

Da sumiramo, zajedno s obitelji Jelušić i našim partnerima do sada smo prošli 10 koraka od ideje do zidanja
Prvi korak: Angažirajte arhitekta.
Drugi korak: Prikupljanje dokumentacije
Treći korak: Izrada glavnog projekta
Četvrti korak: Izbor nadzornog inženjera
Peti korak: Izbor izvođača radova
šesti korak: Priprema gradilišta
Sedmi korak: Hidroizolacija i termoizolacija ispod podruma
Osmi korak: Izgradnja podruma
Deveti korak: Narudžba i isporuka materijala na gradilište
Deseti korak: Ne propustite iskoristiti besplatne resurse

U sljedećim fazama projekta pratite nova graditeljska iskustva investitora te vrijedne savjete stručnjaka u području arhitekture i graditeljstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru