Obavijesti

Tech

Komentari 40

Otkrili novi rasjed: Raste strah od sljedećeg razornog potresa

Otkrili novi rasjed: Raste strah od sljedećeg razornog potresa
3

Uz opasni rasjed San Andreas koji je 'spreman za pucanje' znanstvenici su otkrili novi nešto manji rasjed i tek moraju vidjeti kakav je njegov utjecaj na ovom opasnom području Kalifornije

VIDEO

Samo nekoliko dana nakon što je više od 200 slabih potresa pogodilo jug Kalifornije, znanstvenici su objavili kako su otkrili dokaze o novom rasjedu paralelnom uz opasni rasjed San Andreas. 

Novi rasjed prolazi kroz 56 kilometara dugo jezero Salton Sea u pustinji Colorado, a kako sada znaju gdje se nalazi, seizmolozi će morati izračunati nove modele rizika od potresa za cijelo ovo područje, odnosno vidjeti koliki će njegov utjecaj biti na ionako opasno područje kojem prijeti novi veliki potres. 

- Ovaj dosad nepoznati rasjed predstavlja novu prijetnju za cijelo područje i ima velik utjecaj na dosadašnje modele rasjeda, a samim time i na predviđanje kretanja tla i scenarije puknuća južnog djela rasjeda San Andreas - navode znanstvenici Seizmološkog laboratorija Nevade, prenosi Science Alert.

Rasjed nisu otkrili ranije jer se nalazi ispod jezera, a morali su koristiti cijeli niz instrumenata da bi precizno mapirali rasjed kroz nekoliko slojeva tla. Geolog Neal Driscoll izjavio je kako je lokacija otežala otkrivanje, ali i nije bilo povezanih malih seizmičkih događaja. Činjenica da je otkriven novi rasjed ne znači nuižno da je cijelo to područje podložnije većem broju potresa. Naprotiv, u posljednje je vrijeme ukupno zabilježen manji broj potresa od očekivanog. Nedavno istraživanje pokazalo je kako je na ovom području svakih 175 do 200 godina u posljednjih 1000 godina bio potres jačine 7 Richtera. 

No, u posljednje vrijeme to nije tako. Snažnog potresa na južnom dijelu rasjeda San Andreas nije bilo u proteklih 300 godina, a znanstvenici smatraju da je odavno trebao biti. Sada moraju istražiti kakvu je ulogu u svemu imao novi rasjed koji je preuzeo dio naprezanja s većeg rasjeda. No, moraju utvrditi i u kakvom su točno odnosu oba rasjeda. 

Niz manjih potresa koji se osjetio u ponedjeljak bio je jači od dva slična događaja 2001. i 2009. godine, a to je natjeralo i Američki geološki zavod (USGS) da podigne izglede za rizik snažnog potresa na 1:100. Opasnost je u protekla dva dana prošla, prenosi LA Times, ali ljudima koji žive na tom području ovo je slaba utjeha jer i dalje žive na rasjedu koji je spreman za pucanje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 40

VIDEO

VIDEO Ovo je prvi svjetski sustav za presađivanje glave: 'To je nekad bilo nezamislivo...'
ROBOT SVE ODRAĐUJE

VIDEO Ovo je prvi svjetski sustav za presađivanje glave: 'To je nekad bilo nezamislivo...'

Prvi svjetski 'sustav za presađivanje glave' je predstavljen javnosti s nadom da će početi s radom u roku od osam godina

Izvješće Amerikanaca: BMW, Jaguar i Volkswagen koristili zabranjene kineske dijelove
CARINSKI RAT

Izvješće Amerikanaca: BMW, Jaguar i Volkswagen koristili zabranjene kineske dijelove

BMW je uvozio automobile, Jaguar Land Rover dijelove, a Volkswagen je proizvodio automobile s dijelovima kineske grupe Sichuan Jingweida Technology, koja je u SAD-u zabranjena zbog prisilnog rada Ujgura, stoji u izvješću odbora američkog Senata za financije.
Stellantis upozorava: Carine na kineske aute mogu potaknuti inflaciju i neće riješiti problem
CARINSKI RAT

Stellantis upozorava: Carine na kineske aute mogu potaknuti inflaciju i neće riješiti problem

Carine na uvoz kineskih vozila u Europu i SAD "velika su zamka za zemlje koje ih se odluče uvesti", a zapadne proizvođače automobila neće poštedjeti restrukturiranja