Obavijesti

Tech

Komentari 105

Pokazali kontroler, ali ne i PS4: Pogledajte najave prvih igara

Pokazali kontroler, ali ne i PS4: Pogledajte najave prvih igara
14

Govoreći o tehnici, Sony je otkrio da PS4 dolazi s 'nabrijanom PC arhitekturom', dakle u njoj su x86 procesor, dorađena PC grafika i 8 GB DDR5 radne memorije

VIDEO

Sony je noćas u New Yorku najavio novu konzolu Playstation 4. I dok su pokazali dosta detalja iz raznih igara, samu konzolu nisu prikazali. Tako se ne zna kako ona izgleda, a ni kakve medije će koristiti.

Andrew House iz Sonyja rekao je kako Playstation 4 predstavlja promjenu u razmišljanju o kutiji i samoj konzoli, pa je to vjerojatno i razlog zašto su mislili da konzolu ne treba prikazati. House je dodao kako će Playstation 4 biti najbolje mjesto za igru. Poznato je kako će konzola u prodaju krenuti do blagdana, dakle u studenom ili prosincu, ali Sony nije otkrio ni cijene nove konzole.

'Dorađeni' PC i novi kontroler

Što se hardvera tiče, PS4 će biti konzola s x86 procesorom, poboljšanom PC grafičkom te 8 GB DDR5 memorije. Konzola ima 8 procesorskih jezgri, što omogućuje performanse od 1,84 teraflopsa, Tom snagom PS4 može renderirati 30.000 poligona u stvarnom vremenu, dok je Heavy Rain na PS3 koristio 15.000. 

Kontroler za novu konzolu su pak predstavili, a on će se zvati DualShock 4. Dolazit će s touchpadom i senzorom koji vidi dubinu prostora ispred sebe. Konzola će dolaziti i s 3D kamerom koja će pratiti igrače, slično kao Kinect. 

Nova konzola trebala bi donijeti i dobre vijesti za one koje živciraju dugotrajna učitavanja, jer će igrači pritiskom na gumb za uključivanje moći zamrznuti ili nastaviti igru. Dodatni čip u uređaju brinut će se za upload i download, a digitalne naslove moći ćemo igrati dok se skidaju. Zanimljiv detalj je i da ćemo moći uploadati ili emitirati video dok igramo (share gumb na kontroleru) i tako s drugima podijeliti određeni dio igre. Mark Cerny iz Sonyja rekao je kako žele da video postane popularan kao što je danas screenshot. 

Dijeljenje prema drugim igračima ne staje ovdje, već će nova platforma omogućiti igračima da gledaju što igraju njihovi prijatelji te se uključiti u njihove igre, a najavljuje se i snažno korištenje pametnih telefona. Aplikacije za Android i Apple omogućit će povezivanje na konzolu te će postati 'dodatni ekran' za pregledavanje videa i dodatnih informacija. Kao servisi s kojima će PS4 biti povezan, najavljeni su i Facebook i Ustream. 

Nova konzola donosi i plodove suradnje sa servisom za cloud gaming Gaikai, kojeg je Sony kupio prošle godine. Tako ćemo moći vidjeti kada su naši prijatelji kupili igru, a u planu je i mogućnost da odemo u PlayStation trgovinu, isprobamo neku igru, podijelimo s drugima ako nam se sviđa i tek je tada kupimo. 

Sony je najavio i da će developeri dobiti mogućnost da mijenjaju mape u igrama, ili da stave određena poboljšanja. Igrači će moći naslove s PS4 igrati i na ručnoj konzoli Vita, koja će ovdje funkcionirati kao dodatni ekran. Dave Perry iz Gaikaija je rekao kako konzola ne podržava PS3 naslove, ali da tvrtka istražuje mogućnost da ti naslovi kroz neko vrijeme budu dostupni. 

Uz prikaze nekoliko igara, poznato je i da će projekt Destiny, koji je najavio studio Bungie, biti dostupan za PS4. Sada treba čekati E3 sajam u lipnju na kojem bi trebalo biti poznato još više detalja o konzoli. 

Verge je objavio tehničke detalje te se navodi procesor s osam x86-64 AMD Jaguar jezgri i 1.84 teraflopsa, grafički engine baziran na AMD Radeonu, 8GB GDDR5 memorije, ugrađen hard disk. U konzoli je i 6x Blu-Ray/8x DVD pogon. Tu su i USB 3.0 portovi, gigabitni ethernet, 802.11 b/g/n Wi-Fi te Bluetooth 2.1. Za povezivanje su dostupni, HDMI, analogni AV-out, i optički S/PDIF audio output. PlayStation 4 Eye ima dvije 1280x800 kamere s f/2.0 lećama, vidno polje od 85 stupnjeva, minimalna udaljenost je 30 cm, a na njoj su i mikrofoni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.