Obavijesti

Tech

Komentari 8

Otkrivaju tumorske gene: Novi 'super aparati' stigli u Zagreb

Otkrivaju tumorske gene: Novi 'super aparati' stigli u Zagreb
1

Osim ciljanih testova koji se ne odnose na određene gene, aparat koji se nalazi na "Ruđeru" može napraviti i analizu cijeloga genoma za ljude ili druge organizme

VIDEO

Institut “Ruđer Bošković” ove godine nabavio je dva vrijedna aparata, NextSeq500 i NeoPrep, koji pomažu u određivanju genetskoga koda bilo kojeg organizma, pa i u otkrivanju mutacije gena koji uzrokuju tumore. Novac za aparate dobili su iz EU projekta InnoMol, a vrijednost mu je 265.000 eura.

- Aparat NextSeq500 stigao nam je u travnju, a tek lani je izašao iz proizvodnje. Ovisno o istraživanju, može analizirati do 96 uzoraka odjedanput, a njegova primjena vrlo je široka - objašnjava dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj grupe za translacijsku medicinu na institutu Ruđer Bošković.

Aparat koriste u bazičnim istraživanjima jer postoje mnogi organizmi o čijem genetskom kodu znanstvenici vrlo malo znaju. S druge strane, ljudski genom je prije 15 godina dešifriran u potpunosti, pa ovakav aparat pomaže u traženju mutacija, odnosno promjena u genima. To je iznimno važno za otkrivanje potencijalnih uzročnika tumora.

- Znamo za panel od 26 poznatih gena povezanih s nastankom tumora za koje su razvijeni tzv. pametni lijekovi koji omogućuju ciljano liječenje. Primjerice, kod žena oboljelih od raka dojke nisu sve terapije jednako učinkovite. Zahvaljujući našem aparatu, možemo otkriti koja bi terapija bila učinkovita. Također, radimo analizu faktora rizika u genima BRCA1 i BRCA2 predviđajući mogućnost razvoja bolesti kod zdravih žena koje pripadaju rizičnoj skupini - objasnio je dr. Vugrek. 

Prednost aparata je njegova brzina. Donedavno su se takve analize radile na manje naprednim instrumentima, a rezultati bi bili gotovi tek kroz tri mjeseca. Sad rezultate mogu dobiti u 24 sata, a nakon obrade podaci su dostupni za tjedan dana. Osim ciljanih testova koji se ne odnose na određene gene, aparat može napraviti i analizu cijeloga genoma za ljude ili druge organizme. 

Cijena je oko 4000 eura, a analiza je namijenjena bazičnim istraživanjima kako bi se uspoređivao veći broj uzoraka.

- Primjerice, ako se istražuje neki sindrom, a ne poznajemo njegovu genetsku pozadinu, ovo je aparat koji će pomoći u rasvjetljavanju njegova nastanka - pojašnjava dr Vugrek. Time smo se svrstali uz bok europskim istraživačkim centrima, a tomu je potpomogla i nabavka NeoPrep aparata, koji služi za automatiziranu pripremu uzoraka za analizu DNK.

- Takvi uzorci prije su se pripremali ručno i sve je trajalo do tri dana. Sad sama priprema traje oko pola sata za 16 uzoraka, a aparat dovrši postupak unutar osam sati - pojasnio je Vugrek.

NeoPrep je u prodaji na svjetskoj razini od početka ove godine, a “Ruđer” ga je nabavio već u srpnju.

- Ovakav uređaj sigurno nema niti jedna institucija u regiji, a od naših europskih partnera nabavili su ga možda Nijemci – zaključio je dr. Vugrek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama