Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

'Otok budućnosti spasio bi nas od rasta razine mora i uragana'

Umjetni otok na 48 katova mogao bi spasiti čovječanstvo od prirodnih katastrofa sličnima tsunamiju u Japanu ili uraganu Irena. Dizajnirao ga je poljski arhitekt

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
15 komentara

Poljski arhitekt Aleksandar Krasinski (41) dizajnirao je toranj koji pluta na vodi, a koji bi mogao poslužiti kao grad budućnosti. Toranj je zapravo umjetni otok, koji bi čovječanstvo trebao zaštititi od velikih vremenskih nepogoda. Daily Mail piše kako toranj ima 48 katova te 90 metara visok zaštitni plašt na donjim razinama. Toranj bi trebao moći podnijeti i nevrijeme slično uraganu Irena koji je nedavno pogodio SAD te čak i tsunami kakav je u ožujku ove godine pogodio Japan.

 Razina mora se povećava, a temperature na Zemlji sve su više. Ovakva građevina mogla bi spasiti milijune života ukoliko razina mora naraste toliko da se potope obalni gradovi - kaže arhitekt. Dodaje kako otok izrađen od željeza i stakla ima čitavu infrastrukturu potrebnu za život na kakav su se ljudi danas navikli. Osim toga, nada se i kako će se na takvom otoku razviti i potpuno nova civilizacija.

Krasinski kaže kako bi umjetni otok prema njegovoj ideji jednog dana trebao imati i škole, bolnice i vlastitu industriju. Kako ističe, najvažnija činjenica je samouprava na koju nitko izvana neće moći utjecati.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message