Tech

Komentari 7

Otporan je na najjače potrese i ima svoju elektranu: A1 otvorio data centar od 11 milijuna eura

Otporan je na najjače potrese i ima svoju elektranu: A1 otvorio data centar od 11 milijuna eura

A1 je izgradio novi data centar u Novom Zagrebu koji je otporan na potrese do 9 Richtera, a ima i vlastitu elektranu i sustave napajanja koji rade čak i kada cijeli Zagreb ostane u mraku

A1 Hrvatska otvorio je u utorak najmoderniji podatkovni centar u regiji, u čiju izgradnju su uložili 11 milijuna eura, a kako navode iz ove kompanije, izgradnjom data centra prema najvišim standardima, spremni su i za najzahtjevnije korisnike u privatnom i javnom sektoru.

Jedini je u Hrvatskoj iz temelja izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture, a to znači da poslovnim korisnicima jamči maksimalnu dostupnost odnosno funkcioniranje kritične infrastrukture kao što su povezivost, napajanje i hlađenje sustava.

- Ovakve investicije nas zaista vesele pogotovo kada se realiziraju u okvirima aktualne pandemije što nas ohrabruje za nastavak pozitivnih gospodarskih i investicijskih prilika u Hrvatskoj. Upravo je kvalitetna i nova infrastruktura važan preduvjet našeg gospodarskog i društvenog napretka, gdje osim ulaganja u izgradnju širokopojasnih mreža Vlada RH potiče uspostavu mreža velikih kapaciteta. Osim mrežne infrastrukture, za funkcioniranje digitaliziranog društva potrebna je i druga infrastruktura, kao što su ovakve banke podataka i zbog toga čestitam A1 Hrvatskoj - rekao je ministar  mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Zagreb: Svečano otvorenje A1 podatkovnog centra

Državni tajnik središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić dodao je da je digitalna infrastruktura poput ovog podatkovnog centra,, iznimno bitna za razvoj digitalnog društva. Osim nje, ključan je i razvoj 5G mreže, smatra Gršić:

- Sve je to odskočna daska za daljnje ubrzanje digitalne transformacije. Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO) uspostavlja se prilika da se digitalizacija sustavno, planski i puno brže razvija u cijeloj Hrvatskoj. Europska komisija je prema Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) u 2021. prepoznala naše ambicije kojima želimo dostići zacrtani cilj prema Nacionalnoj razvojnoj strategiji Hrvatske do 2030., a to je biti u prosjeku EU prema DESI indeksu - dodao je Gršić.

Može izdržati i potres od 9 Richtera

Zagreb: Svečano otvorenje A1 podatkovnog centra

U konstrukciju površine 2122 kvadrata utrošeno je 220 tona armature i 5.500 tona betona te je, sukladno zahtjevima za Tier III certifikaciju, u stanju izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici.

Predsjednik uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský objasnio je kako su mnoge koronakriza, ali i potresi opomenuli i prisilili na ubrzanu digitalnu transformaciju.

- Potražnja za cloud uslugama i kolokacijom rastu iz dana u dan. Uslijed masovnog rada na daljinu, značajnog porasta korištenja online servisa i usluga, kako u poslovne tako i privatne svrhe, dostupnost i sigurnost podataka nemaju cijenu. Bili smo hrabri i unatoč pandemiji i ostalim otegotnim okolnostima investirali smo 11 milijuna eura u ovu najmoderniju banku podataka u regiji koja je izgrađena u samo godinu dana. Ovime smo još jednom, uz ubrzanu izgradnju 5G mobilne mreže i fiksne optičke mreže, potvrdili svoju predanost digitalizaciji Hrvatske - rekao je.

Radit će i kad je cijeli Zagreb u mraku

Zagreb: Svečano otvorenje A1 podatkovnog centra

Podatkovni centar opremljen je vlastitom trafostanicom koja se napaja iz dvije neovisne energetske grane maksimalnog kapaciteta 2MW. Čak i ako dođe do prekida obje energetske grane, data centar će raditi jer će napajanje opreme preuzeti dva diesel agregata ukupne snage 2MW te UPS sustavi.

U povezivanje podatkovnog centra utrošili su oko 5.000 km optičkih niti (50 km optičkih kabela) iz tri različita, neovisna smjera. Unutar samog objekta razvedeno je oko 600 km optičkih niti (6 km optičkih kabela).

- Uz najmodernije, inventarske klima ormare i inovativan sustav odvodnje topline postigli smo iznimnu energetsku učinkovitost te je objekt certificiran kao A+“ - objasnila je Antonia Kujundžić Velimirović, direktorica upravljanja mrežom i IT uslugama u A1 Hrvatska.

Dodala je da će ondje biti i ključni A1 mrežni i ICT servisi.

- U punom kapacitetu podatkovni centar će u šest tehničkih soba imati 300 IT ormara te zadovoljavati kriterije najzahtjevnijih korisnika u pogledu sigurnosti podataka i tehničke zaštite - kaže. Tako imaju interlocking vrata kao na bankama, 100 senzora na vratima i prozorima te 200 senzora za ranu detekciju vatre. A dođe li do požara, tu je tona plina za gašenje požara bez oštećenja opreme.

Već imaju i cijeli niz korisnika

A1 Hrvatska u svojem drugom podatkovnom centru pruža usluge kolokacije, Virtualne infrastrukture (Iaas), Disaster Recovery as a Service (DRaaS), Backup as a Service (BaaS) i Exoscalea uz čitav niz sigurnosnih rješenja.

- Za poslovne je korisnike računica jednostavna. Ne moraju brinuti o infrastrukturi i opremi, dobivaju 24/7 podršku i održavanje te najvišu razinu sigurnosti. Kada nam kao partneru o tome prepuste brigu, resurse mogu usmjeriti na razvoj i širenje vlastitog poslovanja. Sve usluge koje pružamo u podatkovnom centru u skladu su s čak šest ISO certifikata, od kvalitete i zaštite okoliša do sigurnosti“, pojasnio je glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivan Gabrić.

Među prvim korisnicima novog podatkovnog centra je Generali osiguranje, dio Generali Grupe – jednog od svjetskih lidera davatelja usluga osiguranja i upravljanja imovinom. Predsjednik Uprave Generali osiguranja Mario Carini izjavio je: „Zadovoljstvo mi je što dugogodišnje uspješno partnerstvo Generali osiguranja i A1 Hrvatska uzdižemo na novu razinu korištenjem ovog suvremenog podatkovnog centra za kolokaciju naše IT infrastrukture po najvišim sigurnosnim standardima zaštite.“

Novi podatkovni centar u Novom Zagrebu izgradio je i opremio Vertiv, svjetski lider u području dizajna, gradnje i upravljanja kritičnom infrastrukturom podatkovnih centara.