Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Ova genijalna boca napunit će se sama: Zrak pretvara u vodu

Kristof Retezár dizajnirao je bocu koja vlagu iz zraka pretvara u vodu. U idealnim uvjetima proizvede pola litre vode za sat vremena, ali još je moraju usavršavati

Fontus/Kristof Retezár
Foto: Fontus/Kristof Retezár
21 komentara

Dok pedalirate svom snagom uzbrdo dobro je znati da sa sobom imate vode. No, ako ste vodu iz boce na biciklu već popili i prije brijega ne brinite, nova generacija sportskih boca za vodu sama će moći stvoriti novu pitku vodu iz vlage u zraku! Barem ako se radi o relativno čistom zraku oko vas u tom trenutku. 

 

Fontus/Kristof Retezár

 

 

 

Austrijski industrijski dizajner Kristof Retezar kreirao je bocu Fontus, dizajniranu da pomogne ljudima u područjima koja oskudijevaju vodom. U takvim područjima danas živi više od milijardu ljudi. 

Umjesto da ovisi o kompleksnim sustavima koji pročišćavaju vodu (kao jedan od projekata koji financira Bill Gates), Retezar se orijentirao na nešto jednostavnije i pokretljivije - na zrak oko nas. 

- Ovdje se radi o jednostavnoj kondenzaciji vode iz vlage koja se nalazi u zraku - pojasnio je Retezar. 

 

Fontus/Kristof Retezár

 

 

 

Kako vlažni zrak ulazi u bocu on se zabija u niz hidrofobnih 'zubi', to je pregrada koja izgleda poput četkice za zube. Ta pregrada pomaže da se vlaga pretvori u kapljice. Maleni solarni panel na vrhu Fontus boce napaja bateriju boce. 

Retezar ističe da boca najbolje funkcionira kada se nalazi u uvjetima od 80 do 90 posto vlažnosti i kada je vruće (između 30 i 40 Celzija). U sat vremena Fontus boca može proizvesti gotovo pola litre vode. 

No, sustav još nije usavršen. Boca će filtrirati neka zagađenja poput - kukaca i prašine, no filter neće izbaciti sav talog koji se također ubaci u bocu preko zraka. 

Za buduće modele namjeravaju instalirati filtere s ugljikom koje će bolje pročišćavati čestice. Ovaj bi projekt uskoro trebao izaći i na natječaj za prikupljanje sredstava, a vlasnici se nadaju da će cijena boce biti ispod 100 dolara. 

Tema: UpTech

Možda vas zanima i ovo:
Message