Obavijesti

Tech

Komentari 7

Ovaj slijepi tinejdžer igre igra po sluhu i u tome je jako dobar

Ovaj slijepi tinejdžer igre igra po sluhu i u tome je jako dobar
1

Ben (19) je pravi majstor u Rock Bandu, ali i u Mortal Kombatu. Kako bi naučio pjesme često i po par sati uči sve detalje, a u igri ga potom ne ometa sjajna grafika

VIDEO

Većini nas, realistična i detaljna grafika su ono zbog čega uživamo u igrama. No, Ben Breen (19) iz Engleske postao je pravi majstor u igrama iako je potpuno slijep. Rodio se četiri mjeseca prerano te je ostao bez vida.  Usprkos tome, uspješno se školuje, a kaže da su video igre za njega promijenile život. 

- Isprva sam uživao u zvukovima glazbe, a kad sam par godina kasnije otkrio da mogu igrati neke igre, bio sam oduševljen - kaže Ben. 

Na druženju Udruženja slijepih Kenta gdje su upoznavali ljude s korištenjem računala, neki su igrali Unreal Tournament, a Bena je privukla igra Grizzly Gulch Western Extravaganza. Jednostavna avantura namijenjena slijepima bila je revolucionarna za svoje vrijeme, a Bena je toliko oduševila da ju je sljedeći dan kupio. 

Počeo je učiti kako koristiti računalo te je ubrzo sam skidao demo verzije i kupovao nove igre. Igrao je i Nintendo Wii te otkrio da može igrati tenis i vratiti loptu, ako pazi na vrijeme. 

Kako su mnogima igre način opuštanja, za Bena savladavanje igara predstavlja velik napor jer kombinira mišićno pamćenje (učenje kroz ponavljanje, poput vožnje bicikla, tipkanja ili sviranja instrumenta) s preciznim tajmingom kako bi nadoknadio nedostatak vida. 

Opisuje kako bi u Rock Bandu po par sati slušao pjesmu i pamtio sve detalje, a na kraju je mogao odsvirati i najteže stvari poput Panic Attack grupe Dream Theater. Uz Rock Band, najdraža igra za Playstation 2 Benu je Mortal Kombat. 

Mali broj igara za slijepe nije spriječio Bena te uživa i u klasičnim igrama te često pobjeđuje prijatelje, a kaže da je to zato što ga ne ometa blještava grafika. Nada se da će proizvođači igara obratiti i više pažnje na slijepe i slabovidne te i za njih ponuditi puno više kvalitetnih igara. Htio bi da se uskoro proizvede rukavica za slijepe koju će prepoznati Kinect za Xbox. Takva rukavica, koja bi vibracijama reagirala na informacije s ekrana omogućila bi puno lakše upravljanje računalom, ali i više zabave, piše Daily mail.

Studenti su napravili rukavicu koja znakove prevodi u govor

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić