Obavijesti

Tech

Komentari 8

Ove online igre još se igraju, a neke će uskoro imati 30 godina

Ove online igre još se igraju, a neke će uskoro imati 30 godina

Niti zastarjela grafika, novi naslovi, recesije i ostale modernizacije gaming industrije nisu uspjele pokopati ove igre i otjerati igrače da se ne zapute u čarobne svjetove fantastičnih tematika...

VIDEO

MMORPG igre se zbog svoje prirode žanra često najduže igraju, a o njihovu uspjehu svjedoče kontinuirana ažuriranja razvojnih studija kroz godine, ali i podrška igrača koji ih nastavljaju igrati.

Izdvajamo osam online igara koje se igraju i danas, od kojih će neke uskoro biti stare i 30 godina.

World of Warcraft (2004)

Najpoznatiji MMORPG iduće će godine proslaviti 20 godina, a statistike govore kako ga je od izlaska zaigralo preko 120 milijuna igrača. 

Premda je originalni WoW osvježen u obliku WoW Classic igre koja je ponovno izašla 2019., on sadrži sav onaj klasični sadržaj koji su igrači zavoljeli od njegovih početaka, a i znatno je teži od verzije koja se danas smatra glavnom.

Glavnu verziju redovito i dalje igra nešto više od milijun ljudi, a idući mjesec dobiva i svoju devetu veliku ekspanziju Dragonflight.

Eve Online (2003)

Dvadeset godina u svibnju već je proslavila ova kultna svemirska avantura, gdje s tisućama drugih igrača u otvorenom svijetu i dalje možete voziti na stotine različitih svemirskih brodova, ratovati, graditi i zauzimati svemirske postaje. 

To je samo dio čarolije, jer način na koji dolazite do resursa i nevolje u koje možete upasti na tom putu imaju neku posebnu čar, koju vam često niti igrači koji ovu igru igraju godinama neće moći objasniti.

Final Fantasy 11 Online (2002)

Da ovaj MMO i dalje živi, zasigurno je pomogla i prepoznatljivost drugih FF igara, od kojih prva datira od 1987. Valja ga spomenuti jer je uspio spojiti PC igrače i konzolaše, što ga čini prvim MMORPG-om koji se usudio maknuti s PC-a.

Nažalost, Square Enix je ugasio servere na PlayStationu 2 i Xboxu 360 još 2016., pa su igrači bili prisiljeni nastaviti svoju pustolovinu na PC-u.

Dark Age of Camelot (2001)

Nakon što kralj Artur umre, počinje disbalans i ratno stanje između tri kraljevstva, a vi kao igrač birate jedno od njih uz 45 klasa i 19 rasa. 

Bitke u ovom MMO-u ostale su zapamćene zbog svoje masivnosti, jer osim običnog PvP-a, mogli ste se boriti i u RvR (Realm vs Realm) načinu, što je definitivno postavilo temelje za mnoge iduće slične igre.

RuneScape (2001)

Runescape se 2008. upisao u Guinnessovu knjigu rekorda, postavši najigranijim besplatnim MMORPG-om na svijetu, kao i najviše ažuriranom besplatnom MMORPG igrom. 

Srednjovjekovni svijet Gielinor u kojem vaš lik može raditi većinu stvari kao i kod sličnih igara, svojom imerzijom ipak dokazuje kako igrače ima i u 2022.

Međutim, slično kao i kod WoW-a, Runescape je 2013. dobio i svoju Old School RuneScape verziju namijenjenu nostalgičarima, s obzirom da originalne verzije vjerojatno ne bi preživjele sve te godine bez određenog moderniziranja.

Everquest (1999)

Everquest je još jedan dragulj zbog kojeg su MMORPG igre počele dobivati na važnosti. 

Tu je posebno pomogao specifičan PvP model, no danas je borba između igrača, kao i kod većine sličnih igara, uvelike promijenjena, zbog čega igrači klasično PvP iskustvo traže na privatnim serverima.

Bez obzira na to, EverQuest je i dalje golema igra, s čak 16 različitih klasa koje možete odabrati za vašeg lika, pa je osjećaj pustolovine definitivno vrijedan pokušaja i danas.

Tibia (1997)

Igra koja svoje ime dijeli s goljeničnom kosti, jedna je od najstarijih i najuspješnijih besplatnih MMORPG-ova u Europi. Prošli mjesec, nakon 25 godina, Tibia je dobila podršku za zvuk, a njen masivni svijet i dalje dnevno posjećuje nekoliko desetaka tisuća igrača.

Ljudi je često uspoređuju s Runescapeom, a poznata je po svojoj surovosti, gdje vas obično umiranje u igri može koštati i nekoliko tjedana igranja i skupljanja resursa. 

Pretežno je igraju Poljaci, Brazilci i Šveđani, od kojih i PewDiePie u nekoliko svojih videa Tibiju naziva svojom najdražom igrom.

Ultima Online (1997)

Ultima Online još je jedan živući MMORPG koji je prešao poznih 25 godina. Njena specifična PvP borba i dan danas osvaja igrače, koji biraju između tri rase za svog lika.

Igra u kojoj možete graditi i uređivati svoju kuću dok odmarate od questova i tamanjenja čudovišta iduće bi godine trebala dobiti dugonajavljivanu ekspanziju New Legacy, a radi se o novom serveru s promijenjenim mehanikama igre, koje bi, kao i kod većine sličnih igara, trebale privući nove igrače.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'
APPUCINOO APLIKACIJA

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'

Jedan od ključnih ciljeva Appucinoo aplikacije je omogućiti privatnim korisnicima jednostavniji put do različitih djelatnosti i usluga s njihovog govornog područja, kažu nam osnivači

Na ovogodišnji .debug dolazi 120 govornika i najveće zvijezde iz regionalne tech zajednice
100 PREDAVANJA U DVA DANA

Na ovogodišnji .debug dolazi 120 govornika i najveće zvijezde iz regionalne tech zajednice

Najveći interes posjetitelja očekuje se za tri keynote predavanja osnivača globalno najuspješnijih IT kompanija iz Hrvatske, Srbije i BiH: Infobipa, Nordeusa i NSofta, odnosno Izabela Jelenića, Branka Milutinovića i Igora Krezića.
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti