Obavijesti

Tech

Komentari 7

Ove prijetnje sve su češće na mobitelima: Kako se zaštititi?

Ove prijetnje sve su češće na mobitelima: Kako se zaštititi?
2

Kaspersky je analizirao najveće prijetnje za mobitele u 2019. godini, a uz adware istaknuli su stalkerware. Radi se o alatima koje često instaliraju partneri koji sumnjaju na nevjeru, no hakeri ih lako mogu iskoristiti

VIDEO

Iako je ukupni broj mobilnih prijetnji u prošloj godini bio u padu, tri su trenda zabilježila rast, upozorili su u Barceloni stručnjaci iz tvrtke Kaspersky koji su savjetovali i kako zaštititi naše mobitele.

Telefoni su postali mobilni spremnici naših privatnih podataka i jasno je da hakeri i drugi zlonamjerni lovci na rupe u našoj privatnosti to žele iskoristiti. Statistika je pokazala, istaknuo je stručnjak za viruse Viktor Čebišev, kako su u prošloj godini najveći rast imale mobilne prijetnje koje gađaju privatnost - a radi se o 'adware' i 'stalkerware' programima.

Lažnim profilima zgodnih žena hakirali mobitele tisuća vojnika
Lažnim profilima zgodnih žena hakirali mobitele tisuća vojnika

Prvi nam je već dugo poznat i na razne načine se borimo protiv njih. Oni rade tako da pokušavaju izvući što više privatnih podataka o nama kako bi nas ciljano gađali oglasima. Tako oni idu na vašu lokaciju, povijest pretraživanja, listu instaliranih aplikacija, da bi vam potom zatrpali uređaj oglasima do te mjere da postane neupotrebljiv. No, problem je što vaši podaci mogu završiti na tuđim serverima bez vašeg pristanka. Kaspersky kaže da je 21 posto svih mobilnih prijetnji bilo vezano uz adware.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stalkerware je također zabilježio rast u prošloj godini, a sastoji se od komercijalnih spyware aplikacija koje korisnici često instaliraju na tuđe mobitele bez znanja žrtve. Tu se u velikoj mjeri radi o partnerima koji žele špijunirati bližnje, sumnjajući na nevjeru. Takve aplikacije imaju pristup brojnim privatnim podacima, poput lokacija, povijesti pretraživanja, poruka, razgovora na društvenim mrežama ili fotografijama. Osim što je napadaču sve to dostupno, otvara se i pitanje što je sa trećim stranama ili hakerima, koji se mogu domoći toga i iskoristiti za svoje potrebe. Kaspersky navodi da su lani zabilježili ogroman rast takvih napada, sa 40.386 u 2018. na čak 67.500 u prošloj godini. 

Uhitili Nizozemca, prodavao je 12 milijardi ukradenih lozinki
Uhitili Nizozemca, prodavao je 12 milijardi ukradenih lozinki

Treća skupina prijetnji koje su u rastu je iskorištavanje alata za pristupačnost koje je razvio Google kako bi se olakšalo korištenje raznih aplikacija ljudima s određenim hendikepom. Takve aplikacije mogu pročitati tekst, izgovoriti što smo kliknuli... a to hakeri mogu iskoristiti kako bi recimo pratili korištenje aplikacija za bankarstvo.

Kako se zaštititi?

U najčešćem slučaju sami smo krivi za instalaciju malwarea ili adwarea na naše uređaje, jer nepažnjom možemo nasjesti na sve bolje skrivene zloćudne programe.

  • Ne instalirajte aplikacije iz nepoznatih izvora. Koristite samo službene trgovine gdje se nalaze provjerene aplikacije. U postavkama telefona onemogućite instaliranje takvih aplikacija.
     
  • Provjerite dozvole svojih aplikacija. Neke mogu zatražiti pristup raznim dijelovima vašeg telefona iako je jasno da im ne treba vaša lokacija ili pristup kameri da bi radila ono što treba. Primjerice, aplikacija za svjetiljku treba imati samo pristup vašoj bljeskalici. 
     
  • Koristite provjerena rješenja za sigurnost koja će prepoznati i ukloniti prijetnje prije nego stvore probleme na telefonu.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle