Obavijesti

Tech

Komentari 15

Ovi savjeti pomoći će vam da zaštitite tablet od hladnoće

Ovi savjeti pomoći će vam da zaštitite tablet od hladnoće
2

Ako već morate nositi prijenosno računalo ili tablet na hladnoću izbjegavajte nagle promjene i temperature ispod 5 Celzija. Baterije punite na sobnoj temperaturi

VIDEO

Dolaskom zime mi ćemo se utopliti novim slojevima odjeće, ali na promjene temperature osjetljivi su i naši tableti i prijenosnici. Često zaboravimo da bi i njih trebali zaštititi od pada performansi, gubitka podataka ili ugrožene sigurnosti, a to možemo spriječiti ako se pridržavamo nekoliko savjeta.

Izbjegavajte temperature ispod 5 stupnjeva

Za optimalan rad laptopi i tableti traže umjerene radne temperature, a u priručniku ćete uz svoj uređaj naći koje su to optimalne radne temperature. Toshiba navodi da su za kućne i profesionalne modele njihovih prijenosnika to temperature između 5 i 35 Celzija, a da ni za prijenosnike koje odlikuje robusnost, snaga i performanse nije preporučljivo dulje ih koristiti pri niskim temperaturama na otvorenom ili ih ostaviti preko noći u autu.

Toshiba

Punite baterije na sobnoj temperaturi

Niska temperatura će smanjiti performanse uređaja, ali i kapacitet baterije. Pri 5 Celzija ili nižim temperaturama značajno se produljuje i vrijeme punjenja te je važno da računalo koje je bilo na hladnom postupno zagrijemo do sobne temperature,  a tek potom napunimo bateriju.

Čuvajte podatke i izbjegavajte nagle promjene

Nagle promjene temperature prati promjena vlažnosti zraka, koja ima negativno djelovanje na sustav, ali i magnetske ploče na tvrdom disku. Kod laptopa koji se ohladio tijekom boravka na otvorenom ili u autu, uključivanje po ulasku u kuću ili ured može dovesti do zamagljivanja, odnosno kondenziranja vlage u zraku. Tako se u računalu mogu stvoriti mikro kapljice vode koje mogu izazvati oštećenja na tvrdom disku, a u najgorem slučaju i gubitka podataka. Zbog toga je najbolje ne uključivati uređaje odmah po ulasku u prostoriju, već im dajte pola sata da se izjednače s temperaturom prostora.

Sigurno rukovanje po hladnoći

Tijekom zimskih mjeseci prijenosna računala nije poželjno prenositi niti odlagati bez odgovarajuće zaštite, kao u prethodno opisanim slučajevima. Nekoliko sati boravka u hladnom automobilu ili torbi zahtijeva da uređaj, baš kao i mi, bude dobro utopljen. Ako se prijenosno računalo mora ostaviti nekoliko sati u hladnom prostoru, bateriju svakako treba unijeti na toplo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način