Obavijesti

Tech

Komentari 1

Ovo ste htjeli znati o fiskalnoj blagajni, a ne znate gdje pitati

Ovo ste htjeli znati o fiskalnoj blagajni, a ne znate gdje pitati
6

Što vam treba za fiskalizaciju i kako možete izdavati račune ako ste ostali bez interneta, neka su od pitanja koja zasigurno muče mnoge nove obveznike fiskalizacije

VIDEO

Fiskalizaciju smo uveli početkom 2013. godine i njome dobili bolji uvid u poslovanje, a fiskalizirani računi danas su sasvim normalna stvar. Ali ako razmišljate o otvaranju tvrtke, vjerojatno imate gomilu pitanja i briga oko cijelog procesa. U nastavku možete pročitati odgovore na neka  od čestih pitanja koja su imali i brojni ljudi prije vas. 

Zašto se uopće provodi fiskalizacija?

To je skup mjera kojim se uveo nadzor nad prometom gospodarskih subjekata u gotovini, odnosno prati se izdavanje gotovinskih računa, a to je plaćanje u novčanicama, kovanicama, kreditnim  i debitnim karticama, čekom ili sličnim načinima plaćanja, osim plaćanja na račun. 

Što trebam da budem spreman za fiskalizaciju?

PC, mobitel ili POS sustav s pisačem, internetsku vezu, program za fiskalnu blagajnu i digitalni certifikat.

Gdje ću dobiti certifikat i mogu li ga koristiti na više blagajni? 

Certifikat vam je potreban za fiskalizaciju i izdaje ga isključivo FINA. On će vam vrijediti pet godina, a kako se radi o programskom certifikatu, nema prepreka da ga koristite na više blagajni unutar istog poslovnog subjekta. 

Što je JIR? 

JIR (jedinstveni identifikator računa) je zapis koji se generira u Poreznoj upravi iz određenog seta podataka te se dostavlja obvezniku fiskalizacije. 

Kako ću izdavati račune ako ostanem bez interneta?

VIP

Razna cloud rješenja i fiskalne blagajne omogućuju izdavanje računa i dok internetska veza nije dostupna, a svi će računi biti fiskalizirani kad se veza ponovno uspostavi. 

Račun mora imati vaš zaštitni kod, a u roku dva dana račune bez JIR broja morate poslati u Poreznu upravu. Dođe li do potpunog prestanka rada blagajne, račun mora biti upisan u fiskalni paragon i također u roku dva dana ih prepisati u u program za fiskalnu blagajnu, a kad dobijete JIR broj, morate ga dopisati kopijama paragon računa. 
Inače, taj rok od 48 sati računa se kao sljedeća dva kalendarska dana.

Jesu li iznajmljivači apartmana ili soba koji paušalno plaćaju porez na dohodak obveznici fiskalizacije? 

Ne, njima se ne utvrđuje obveza fiskalizacije s obzirom da ne ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti već dohodak od imovine i imovinskih prava. 

Ako kupac promijeni način plaćanja nakon što je već dohvaćen JIR (jer nema gotovine), treba li stornirati prethodni račun i izdati novi? 

Marko Jurinec/Pixsell

Kako je način plaćanja obvezni dio računa, mora biti i ispravno označen. Ako se način plaćanja iz gotovine u karticu promijenio nakon što je dohvaćen JIR, potrebno je stornirati prethodni račun i izdati novi s ispravno napisanim načinom plaćanja, a to znači da trebate fiskalizirati i tri dokumenta: prvi račun, račun za storniranje (s negativnim iznosima) te ispravni račun. Zbog toga bi trebali prije izdavanja računa s kupcem utvrditi kako će platiti da se izbjegne ovakva situacija. 

Naša tvrtka radi na terenu i više radnika izdaje račune. Kako da provedemo fiskalizaciju za sve njih? 

Kako pružanje usluga na terenu nije isključeno od obveze fiskalizacije, moraju se prilagoditi svi obveznici, a ako na terenu izdajete račune koji se naplaćuju gotovinom potrebno je fiskalizirati račun tako da osigurate korištenje prijenosnog uređaja za svakog djelatnika koji se tada smatra zasebnim poslovnim prostorom, bez adrese.
Tako i možete koristiti razna cloud rješenja na bilo kojoj lokaciji gdje imate pristup internetu.

Što ako imam više blagajnika i samo jednu blagajnu, mogu li svi raditi pod istom šifrom?

 

Ne. Blagajnik se mora prijaviti i odjaviti iz sustva pod svojim imenom, a na računu će biti njegova oznaka koja se pri slanju datoteke u Poreznu upravu povezuje s njegovim OIB-om. U Poreznu tako dolazi i OIB blagajnika na temelju kojeg se kontroliraju radno vrijeme i radni dani. 

Jedno od  rješenja koje koristi sve prednosti clouda je i Vip blagajna za sve obveznike fiskalizacije. Ona je jednostavno, cjelovito i povoljno rješenje, a možete je koristiti na raznim uređajima (tablet, računalo, mobitel). Kako se radi o cloud sustavu, pogodna je za ured, teren, štandove…  Ulaganja u opremu mogu biti minimalna ako imate PC (ili mobitel) s online vezom i pisačem.

Nemojte zaboraviti na fiskalizaciju, kazne mogu biti drastične i to od 5000 do 500.000 ako ste obaveznik fiskalizacije i još od 1000 do 50.000 kuna za odgovornu osobu. 

Želite znati više o Vip fiskalnoj blagajni? Javite nam se!

Ostavite svoje podatke i VIP stručnjaci će vas nazvati kako bi odgovorili na sva vaša pitanja i ponudili vam opcije prilagođene vama.

Fill out my online form.


(c) 2000-2016 Gemius SA version 2.0 Impressions: campaign: Vipnet - Vip Blagajna, placement: /24sata.hr / Desktop, mobile, app / Redakcijski članak 4 , creative: Redakcijski članak 4_Desktop.mobile.app_24sata.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama