Obavijesti

Tech

Komentari 12

Ovo su najvažnije novosti koje uskoro stižu i na vaš iPhone

Ovo su najvažnije novosti koje uskoro stižu i na vaš iPhone
8

Siri postaje još pametnija i sada će moći obaviti zadatke iz drugih aplikacija, a iOS 10 će ove jeseni također postati korisniji i omogućiti da brišete Appleove aplikacije koje ne koristite

VIDEO

Apple je u ponedjeljak na svojoj godišnjoj WWDC konferenciji najavio cijeli niz noviteta koje ćemo uskoro moći vidjeti na svojim telefonima, tabletima i računalima s Appleovim logom, a vjerojatno najviše pažnje bilo je usmjereno na Siri i novu verziju iOS-a. 

iOS 10

Vizualno atraktivniji iOS stiže tijekom jeseni, a sada je već dostupan za developere. Apple se sada odlučio na niz dorada, tako aplikacija za poruke postaje puno moćnija i nudi vam svu gomilu opcija na koje smo naviknuti u raznim chat servisima. Puno više moći ćete obaviti sa zaključanog ekrana, koji bi trebao postati vaše središte, pa se tako navodi provjera svake notifikacije, odgovori na poruke, pokretanje kamere i widgeta. Pametnija Siri će predviđati što bi htjeli natipkati, a iOS 10 će koristiti prepoznavanje lica kako bi grupirao fotografije vaših prijatelja. Sada ćete napokon moći i obrisati one Appleove aplikacije koje gotovo nikad ne koristite. 

Siri

Siri stiže na macOS Sierru i moći će praktično sve što možete i na telefonu (osim stvari koje su vezane za mobilni uređaj). Tražit ćete datoteke, prebacivati se između programa il obaviti neke zadatke glasom. Za vas će pretražiti i internet. No, Siri bi trebala postati puno snažnija jer je Apple otvara za developere u pokušaju da naprave najboljeg virtualnog pomoćnika. To znači da bi u budućnosti mogli uz Siri pozvati vožnju preko Ubera ili poslati poruku u nekoj od chat aplikacija. To otvaranje Siri prema drugim aplikacijama omogućit će nam da obavimo i stvari specifične za razne aplikacije, pa ćemo joj tako moći narediti da preko Vibera prijatelju pošalje poruku da kasnimo na sastanak. 

watchOS 3

Mnogi su prigovarali softveru za satove, koji je sada znatno brži, a Apple je dodao i nove maske te ih je sada puno lakše promijeniti. Preko sata će korisnici lakše moći pozvati i hitne službe, a tu je i nova opcija za crtanje po ekranu sata, koji će to pretvoriti u tekst. Apple je dodao i dijeljenje aktivnosti za prijatelje i ukućane koje možete pratiti na statu.

tvOS

Apple TV je dobio novu aplikaciju za daljinski, ali i Siri će sada puno bolje surađivati s vašim Apple TV-om te možete pretraživati različite aplikacije. Tako možete reći da traži YouTube u potrazi za filmićima Else i Spidermana ili se uključiti u neku aplikaciju koja upravo uživo emitira. 

macOS Sierra

Apple je odlučio promijeniti ime macOS X sustava i dodali su mu Auto Unlock opciju za otključavanje Macova preko iPhonea ili Appleova sata. Isto tako, sada će vam i tekst koji ste kopirali biti dostupan na svim uređajima. Apple Pay je također dostupan na Macu, a plaćanja ćete potvrditi telefonom, iPadom ili satom. Isto tako, MacOS je još jedno područje na koje stiže Siri.

Swift Playgrounds

Nova Swift Playgrounds aplikacija učit će vas kodiranju u Swiftu direktno na iPadu. Dizajnirana je za djecu te ima potencijal da zainteresira mlade za programiranje u puno ranijoj dobi. Tu su interaktivni vodiči i lekcije uz koje kodiranje doslovno može postati poput igre. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama