Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
60 komentara

Ovo su skrivene mogućnosti koje donosi Appleov novi iOS

iOS 11 stigao je u utorak na iPhone i iPad i osim blagih dizajnerskih dorada nudi i niz poboljšanja te neke skrivene opcije koje će vam pomoći u svakodnevnom korištenju telefona.

Presentation iPhone X at Apple Park
Foto: Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL
60 komentara

Vlasnici iPhonea i iPada od utorka mogu instalirati iOS 11 na svoje uređaje kako bi uživali u svim novitetima koje donosi najnovija verzija Appleova operacijskog sustava.

Pogledajte video

Korisni trikovi koje nudi iOS 11

 

Posted by 24sata Tech on 20. rujna 2017

Ova prilika da svi u isto vrijeme imamo najnoviji softver je i jedna od najvećih predosti iOS-a u odnosu na Android koji ovisi o proizvođačima i tržištima kako bi objavio novije verzije sofvera. Uglavnom će sve biti isto ili poznato, no iOS 11 donosi i niz promjena, poput novog kontrolnog centra, ali i neke 'skrivene' opcije o kojima se ne priča puno, ali će vam olakšati korištenje telefona. 

Snimanje ekrana 
Dosad smo morali poslati niz screenshotova ekrana da bi objasnili nekome kako radi neka opcija ili podijelili detalje nekog chata. Screen recording ili snimanje ekrana korisna je opcija kojom možemo snimiti ono što se prikazuje na ekranu i to poslati kao video. Korist ovoga uvidjeli su i programeri, dok neki ističu i negativnu stranu, poput snimanja videa iz Snapchata ili FaceTimea što može imati negativne posljedice. Aktivirate ga odlaskom u Postavke-Kontrolni centar-Prilagodi kontrole i dodavanjem Snimanja ekrana na listu.

Hitni SOS
Nova opcija poziva hitnim službama trebala bi vam olakšati snalaženje u nekoj opasnoj situaciji. Stvar radi tako da privremeno onemogući TouchID otključavanje prstom kako vas netko ne bi mogao prisiliti na to. Na ekranu će prikazati i prečac za pozivanje hitnih službi kako bi to mogli obaviti jednim potezom prsta, a poruka s lokacijom će se poslati i nekome s vaših hitnih kontakata. Aktivirate ga ako pet puta pritisnete tipku za isključivanje uređaja. 

Skener QR koda

QR kodovi se možda i čine da nisu više toliko popularni, ali kad god bi ih trebali skenirati morali smo skidati dodatne aplikacije. Sada je on integriran u kameru koja će prepoznati da se skener nalazi ispred nje i pročitat će što se krije u kodu. 

Foto: Apple

Tipkajte jednom rukom

Vlasnici Plus verzija iPhonea vjerojatno su se često suočili sa situacijom kad je iznimno nespretno tipkati jednom rukom i uloviti sva slova na ekranu. Appleovo novo rješenje omogućuje vam da smanjite tipkovnicu i gurnete je u lijevi ili desni kut ekrana. Možete joj pristupiti klikom na emoji oznaku ili na ikonu globusa i potom na strelicu koja pokazuje lijevo ili desno kako bi prikazali tipkovnicu na željenoj strani ekrana. 

Posebni efekti u porukama

Apple je još u iOS 10 uveo efekte koji omogućuju promjenu izgleda poruka, a sada idu i korak dalje s novim efektima koji omogućuju da se poruka širi kao 'jeka' ili da je vidite kao da je obasjana 'reflektorom'. Isto tako, grupne poruke sada možete i utišati kako bi izbjegli silne notifikacije.

Bolje snimanje screenshota
Kad snimite screenshot na iOS 11 prikazat će se manja verzija onog što je na ekranu i klikom na nju možete je obrezati kako bi spremili važan dio. No, možete dodati i bilješke i otvoriti je u drugoj aplikaciji, a telefon će vas sada pitati i želite li spremiti taj screenshot u memoriju ili ga odmah obrisati.

[video: 1196987 / ]

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message