Tech

Komentari 3

Pac-Man slavi 41. rođendan: O njemu snimili film, našli ga na Marsu, a ušao je i u kockarnice

Pac-Man slavi 41. rođendan: O njemu snimili film, našli ga na Marsu, a ušao je i u kockarnice

Igru je razvio i dizajnirao programer Toru Iwatani i njegov tim. Naime Iwatani je inspiraciju dobio dok je jeo pizzu, pa tako Pac-Man i izgleda kao da mu nedostaje kriška

Popularna kompjuterska igra Pac-Man 22. svibnja slavi 41. rođendan. 

Pac-Man je originalno zamišljen kao igra koja će početkom ‘80-ih godina prošlog stoljeća privući i žene u arkadne salone, no simpatični žuti lik pritom je postao i jedna od najpopularnijih igara u povijesti.

Žuta točka tj. emoji, koji bježi od duhova i sakuplja bodove u labirintu, dobio je ime po japanskoj uzrečici paco paco. Ovaj izraz se koristi u jeziku i razgovoru za osobu ili životinju, koja neprestano otvara usta.

 Ušao u povijest

Iako je u Japanu objavljen u svibnju 1980. kao Puck-Man, tek je dolaskom u SAD, na današnji dan, igra eksplodirala pod novim nazivom Pac-Man. 

Igru je razvio i dizajnirao programer Toru Iwatani i njegov tim. Naime Iwatani je inspiraciju dobio dok je jeo pizzu, pa tako Pac-Man i izgleda kao da mu nedostaje kriška. Tehnološka tvrtka Namco je bila zaslužena za hardver igraću konzolu.

Ispred njega se po zaradi među arkadnim igrama nalazi samo Space Invaders, a Pac-Man je mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda zaslužio i kao najprepoznatljiviji lik te najuspješnija igra na automatima.

Ušao i u kockarnice

Od 2018. godine Pac-Mana možemo pronaći i u kockarnicama i to u verziji u kojoj se igrači mogu kladiti na njega. Na multiplayer stroju dva do četiri igrača mogu se kladiti, a pobjednik na kraju dobiva priliku zavrtjeti kolo i osvojiti nagradu. Igra je bazirana na Pac-Man Battle Royale, varijanti igre za četiri igrača. 

Wikipedia

Godinu nakon izlaska prve igre, stigla je i Ms. Pac-Man, igra u kojoj je glavna junakinja Pac-Manova supruga. Ovime je to postala i prva obitelj iz videoigara, a gospođa Pac-Man prvi glavni ženski lik u igrama.

Bio dio filma i animiranih serija, a o njemu su pjevali i pjesme

S godinama se Pac-Man malo mijenjao. Tako je 1990. dobio drugačiji nos, a prije deset godina su mu mijenjali oči i cipele. Danas ga pak u nekoliko verzija najčešće možemo vidjeti na mobitelima.

Kroz godine razvile su se razne verzije igre, animirane serije, film Pixseli iz 2015. godine, a često su se o njemu pjevale i pjesme. 

NASA ga pronašla i na Marsu

Letjelica u orbiti oko Marsa 2018. je ulovila pogled na krater u kojem su sjene formirale oblik legendarnog Pac-Mana koji izgleda baš kao da proždire kuglice, koje su zapravo pješčane dine. 

Iako su pješčane dine uobičajene na Marsu, NASA navodi da je ovakva konfiguracija rijetka i da će trebati nekoliko tisuća godina da pijesak izleti iz kratera.