Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Pacijent u komi mislima je komunicirao s liječnicima

Britanski znanstvenici u suradnji s kolegama iz Belgije otkrili su da neki pacijenti u komi imaju aktivne misli. Sada mogu odgovoriti osjećaju li bol

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
3 komentara

Pacijent koji je u komi pet godina, komunicirao je mislima s liječnicima. Vjerovali su kako je žrtva prometne nesreće bila u 'vegetativnom stanju'. Međutim, znanstvenici sa sveučilišta Cambridge snimili su mu mozak novom 'funkcionalnom magnetskom rezonancom' (fMRI) kako bi vidjeli može li im prenijeti misli. Začudo, otkrili su da može odgovarati na pitanja promjenom moždane aktivnosti. Tako je odgovarao na pitanja s 'da' i 'ne'. Koristili su magnetska polja i radio valove kako bi otkrili promjene u krvotoku koje prate živčanu aktivnost. Pacijent je točno odgovorio na pet od šest pitanja o sebi. Dr. Adrian Owen na čelu britanskog tima povezao se s belgijskim znanstvenicima.
- Ovo nam je pokazalo da nije u vegetativnom stanju i prvi puta u pet godina na neki način pokazao je svoje misli i tako poboljšao kvalitetu svog života - rekao je. Pobornici eutanazije godinama tvrde kako takvi ljudi imaju pravo na smrt jer nemaju kvalitetu života. Ovo istraživanje pokazalo je da mnogi pacijenti imaju aktivne misli.
- Mogu nam reći osjećaju li bol - rekao je dr. Martin Monti. Od 23 pacijenta koje su istraživali kod njih četiri otkrili su aktivnost u pravom dijelu mozga. Otkriće su objavili u časopisu New England Journal of Medicine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message