Obavijesti

Tech

Komentari 6

Stižu pametne pelene: Vodit će evidenciju o obavljenoj nuždi

Stižu pametne pelene: Vodit će evidenciju o obavljenoj nuždi
1

Inženjeri u Verilyju razmatraju i ugradnju senzora na vlagu i temperaturu, kao i brzinomjer kako bi što preciznije izmjerili teret koji je beba ispustila u pelenu

VIDEO

Neprekidno natjecanje tehnoloških kompanija u inovativnosti i tehnološkoj superiornosti odavno je zagazilo i na teren potrepština za bebe, pa tako i pelena.

Alphabetov odsjek Verily, koji se nekad zvao Google Life Sciences, prijavio je patent za bežično povezane pametne pelene koje će javljati ne samo da se u peleni nešto pojavilo nego će analizirati sadržaj i identificirati je li riječ o nuždi broj jedan ili nuždi broj dva. 

Aplikacija prati i bilježi sve što se događa

Pametna pelena najvjerojatnije će biti povezana s aplikacijom koja će signalizirati sadržaj te pratiti i voditi evidenciju o obavljenoj nuždi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Verily nije prva kompanija koja želi tehnološki unaprijediti pelene za bebe. Mnoge su kompanije već  predstavile razne senzore za vlagu - neke jednostavne, neke high tech - od trakica koje mijenjaju boju do bežičnih alarma.

Međutim, Verily u svojoj prijavi patenta napominje da tržištu nedostaje odgovarajući i pristupačan sve-u-jednom proizvod koji će razlikovati malu nuždu od velike, piše Ars Technica. Naime, iako u oba slučaja pelenu treba odmah zamijeniti, ova druga situacija ipak zahtijeva bržu reakciju pogotovo ako beba ima osjetljivu kožu ili je muči pelenski osip. 

Vizija pelene za 21. stoljeće podrazumijeva materijale ugrađene u kritična područja koja će služiti kao vodiči primjerice mikroelektrode, a ti vodiči će mjeriti aktivnost odnosno promjene u različitim dijelovima pelene. Promjene će omogućiti signaliziranje da se u peleni nešto pojavilo te odrediti sadržaj. 

Senzori i brzinomjeri?

Inženjeri razmatraju i ugradnju senzora na vlagu i temperaturu, kao i brzinomjer kako bi preciznije izmjerili teret koji je beba ispustila. Iako je fokus na pelenama za bebe, tvrtka u patentnoj prijavi napominje da bi se slična tehnologija mogla ugraditi i u pelene za odrasle, bolesne, hendikepirane pa čak i za životinje. No hoće li pametne pelene doživjeti izlazak na tržište i koliko će koštati, o tome možemo tek nagađati. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle